Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Длъжни сме да предложим вариант за управление

Длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

"Честита победа. Като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте. За съжаление, колегите от Патриотичния фронт се разединиха, иначе сега щяха със сигурност да са в парламента. Ние с чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година. Пета поредна победа на парламентарни избори и 14 общо. Заради тези, които са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Не с един-два, а с десет процента", заяви Борисов.

Премиерът вижда "огромна безотговорност" в другите политически партии, влизащи в състава на новия парламент. "Някои изпитват неудовлетворено желание за още нови избори, след като похарчихме 150 млн. лева", смята той.

Борисов призова лидерът на втората политическа сила "Има такъв народ" да поеме своята отговорност: "С тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите, оттук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Затова най-колегиално го моля, да започнат да си правят състава на правителството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри. Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове, ще имам 10 дежурни депутата, които да ги подкрепят, искам стабилна държава."

"Някой трябва да работи. Сега е техният ред. Заради нашите избиратели, че са ни поставили на първо място, сме длъжни да предложим вариант. Надали ще стане, от заявките, които чувам. След това те да се съберат и да си направят правителство. И тогава хората ще поставят на везната. Само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк – могат да се стегнат, пожелавам им успех", посочи министър-председателят.

"Ако няма решение, новите избори не са решение, всички говорихте за Велико народно събрание. Събира се Народното събрание и гласуваме свикване за Велико народно събрание. Нека президентът Радев - неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши, свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести", каза още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във