Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов дезертира, остави лекарите и хората да се оправят сами, твърди Мая Манолова

S 250 846852c7 5499 4d5c bcf8 ef52cd0e82e0
S 250 40e0d664 8eca 4bb4 b8e6 6ffbc0c334c0
S 250 d800266e bc42 413a a81d 7653b8ae11ab

Борисов и правителството свириха "отбой" и дезертираха от първата линия в битката с коронавируса. Оставиха лекарите и хората да се оправят сами. Всички непопулярни мерки за борба с COVID-19 се прехвърлиха на областните щабове, за да се запази имиджа на Борисов и на правителството, които и без това се сринаха, за предстоящите избори. Мерките закъсняха безнадеждно.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии днес, по време на събитието пред Министерски съвет „Леглата не лекуват сами“. Събитието беше организирано съвместно от „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ в 124-ия ден на антиправителствените протести и е по повод хаоса в здравната система при втората вълна от COVID-19.

"Правителството и Борисов оставиха хората да се оправят сами. Сами да си търсят линейка, апарати за обдишване, болнично легло, дори кръвна плазма и да си плащат PCR тестовете. Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница", допълни Манолова.

Според нея въпросът е за какво бяха похарчени 1.5 млрд. лв. европейски пари, след като и сега няма достатъчно линейки, безплатни PCR тестове, достатъчно апарати за обдишване и апарати за кръвна плазма, не бяха включени лекарите от доболничната помощ и частните болници в битката с коронавируса, не бяха подкрепени личните лекари, нито РЗИ с административен ресурс, за да могат да проследяват и да карантинират случаите.

От "Изправи се.БГ" настояват незабавно за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, повишаване цената на клиничната пътека за коронавируса и достатъчно финансиране и стимули за общопрактикуващите лекари и всички медицински специалисти, а не само обещания.

Манолова допълни, че от Гражданската платформа настояват електронната здравна система, електронното досие, електронните болнични да са факт, след като бяха обещани преди няколко месеца.

"Частните болници да се включат в борбата с COVID-19, правителството да осигури достатъчно финансов ресурс за социален патронаж за възрастните и самотните хора под карантина, както и уязвимите групи в социалните домове", каза още бившият омбудсман.

"Борисов да действа, а ако няма да действа - да си тръгва. Ако продължат да умират хора, защото не са получили медицинска помощ и достъп до лечебно заведение, народният гняв ще го залее", категорична е Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във