Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов депозира оставката си

В сряда правителството на Борисов проведе последното си заседание. 

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на  България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

От парламентарната трибуна временно председателстващият заседанието на парламента Мика Зайкова от "Има такъв народ" обяви депозираната оставка на кабинета "Борисов" 3. След прочитането на съобщението за оставката, Зайкова коментира отказа на премиера да оповести публично пред депутатите оттеглянето си с думите: "Това или е срам, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република".

В сряда правителството на Борисов проведе последното си заседание. 

Вчера Борисов обяви, че няма да е кандидатът на ГЕРБ за премиер. 

„Винаги съм считал, че обединението прави силата. Не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидатът за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация”, посочи той. 

Премиерът изтъкна, че в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ, ще има както приемственост, така и обновление. Борисов беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея. Според него, ако се стигне до служебно правителство, това означава, че избраните партии, включително и ГЕРБ, не са проявили мъдрост и отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във