Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов даде съвети на Макрон и Ердоган как да комуникират помежду си

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията." Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който се лекува в дома си от коронавирус. 

Борисов посъветва президента на Франция Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Ердоган как да комуникират помежду си. Българският премиер, който е тагнал в публикацията си двамата държавници, им даде пример с отношенията между България и Турция.

"Франция и Emmanuel Macron са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Recep Tayyip Erdoğan. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа Борисов.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от лечение на психичното му здраве поради възгледите си за исляма и радикалните мюсюлмани. 

Турският държавен глава призова сънародниците си да бойкотират френските стоки, обвинявайки Макрон, че води кампания на омраза срещу мюсюлманите - изказвания, които може да изострят напрежението между Анкара и Париж.

Гневът на Ердоган беше предизвикан от речта на френския президент на церемонията в памет на френския учител, който бе убит, защото е показал карикатури на пророка Мохамед в клас. Макрон обеща Франция да продължи да защитава ценностите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във