Банкеръ Daily

Лозан Панов:

Борисов даде съдебната система на концесия на ДПС

Оглавявах Върховния касационан съд седем години. На върха на една такава система ветровете са много силни, но не ме прекършиха. Съвсем логично е, когато си се борил за една кауза, тя да стане твое кредо. Г-н Иван Гешев премина като торнадо през съдебната система. Трябва да покажем защо е нужна промяна. Това заяви пред БНТ председателят на ВКС и кандидат-президент Лозан Панов, който днес беше официално подкрепен от "Демократична България". 

„Смятам, че характерът, който съм проявявал във ВКС, мога да прилагам и като президент на Република България“, подчерта той. И допълни, че президентската институция може да бъде оглавена от човек с характер.

„Когато се избираше главен прокурор, президентът първоначално не подписа указа с мотива, че битката има само един кандидат, но след това го направи. Говорим за силата на институцията и това дали президентът е стойностна личност? Аз не бих подписал този указ, защото Иван Гешев не притежава качествата да е главен прокурор. Един президент трябва да има като свое кредо интереса на народа, а не своя личен. Той трябваше да брани народа от един такъв главен прокурор, но не го направи“, обясни Панов.

„Решенията, които съм взимал, са били с идеята дали ще са добри за ВКС, а не за мен лично“, увери председателят на съда.

„Съдебната система е дадена на концесия на ДПС от Бойко Борисов. Проблемът с Иван Гешев е личностен и системен. Затова се обръщам към г-н Борисов: „Бъдете честен със своите избиратели. Не предавайте президентската институция на ДПС. Бъдете почтен“, призова той бившият министър-председател.

"Съдебната система помага на това да сме най-бедните. Бедността се дължи на много фактори, но завладяната държава се дължи на това, че съдебната система е позволила това да се случи“, смята юристът.

На въпрос дали ще чертае разделителни линии, Лозан Панов заяви: „Преди година и половина се говореше за корупция, неефективна съдебна система и тези, които стоят зад Иван Гешев, му дадоха заповед да атакува президентството. Последва нормален гняв на хората и президентът с вдигнатия юмрук. Тогава аз не исках да участвам, за да не участвам в създаването на един фалшив герой“, каза още Панов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във