Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов даде срок на БАН и НИМХ да изчистят различията

Красимир Вълчев

Правителството ще вземе решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология на 22 август. Дотогава ръководствата на НИМХ и Българската академия на науките трябва да намерят изгладят различията си. Срокът е поставен от премиера Бойко Борисов на среща между кабинета и институциите в Министерския съвет. 

"Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН", заяви образователният министър Красимир Вълчев след срещата. 

Метеоролозите разговаряха с министър-председателя с искането да бъдат извадени от структурите на БАН. По думите на Вълчев причините са заради финансови и натрупани лични отношения. "Не можем да останем безучастни и не можем да бъдем безотговорни към обезпечаването на тази важна функция, която е възложена на НИМХ-БАН", отбеляза Вълчев. 

Вариантите за бъдещето на института вероятно ще са свързани с по-голяма самостоятелност или с директно отделяне от БАН. 

"Взехме решение на днешната среща одитът, който е възложен на звеното за вътрешен одит в БАН, на НИМХ-БАН, да бъде извършен от одитното звено на МОН", съобщи министър Вълчев.

Той обяви, че на тазседмичното правителствено заседание ще бъдат гласувани близо 20 милиона лева за научни изследвания, като от тях 18 милиона лева ще са за национални научни програми в различни сектори, в които ще участват университети и институти заедно. Също с 1.5 милиона лева ще бъдат увеличени и стипендиите на докторантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във