Банкеръ Daily

Мая Манолова призова:

Борисов да спре настоящата процедура, за да не се повишава цената на парното

От предложението на КЕВР парното да поскъпне, вместо да поевтинее след срива на цените на газа от август 2019 г., стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е излъгал гражданите с изявлението си на 3 март, че по-евтиният природен газ ще доведе до по-ниска цена на сметките на хората за парно и топла вода. Това се казва в позиция на Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ по повод днешното открито заседание на КЕВР, където бяха разгледани предложените нови цени на топлинната енергия от 1 юли 2020 г.

Стана ясно, че редица топлофикации вдигат цената на парното с между 2 % и над 22 %, тъй като с над 55 % ще е по-висока цената на природния газ, която участва във формирането на цената на топлинната енергия.

„Премиерът Борисов обаче не може да си измива ръцете с предложението на КЕВР и да се крие зад нето, защото трябваше навреме да спре наредбата, на базата на която това повишение ще стане факт. Изявлението на  премиера за смяна на състава на КЕВР, не означава, че цените на топлинната енергия няма да бъдат повишени от 1 юли 2020 г.”, пише още в позицията.

Според Манолова, за да не бъде поредното хвърляне на прах в очите на хората, Борисов първо трябва да изиска отмяна на Наредбата, която влезе в сила на 22 май 2020 г., и второ,  КЕВР да спре настоящата процедура, за да не се повишат цените на топлинната енергия за гражданите от 1 юли 2020 година.

„Той следва да отговори на българските граждани защо потребителите все още не са получили парите си от намалението на цената на природния газ от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., а всъщност от 1 юли 2020 г. ще започнат да плащат много по-високи цени на топлинната енергия и така на практика намалението им ще бъде прибрано”, категорична е лидерът на „Изправи се.БГ”.

Мая Манолова посочва, че е недопустимо потребителите да стават безлихвени кредитори на топлофикационните дружества в тази криза, а управляващите да си измиват ръцете с регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във