Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов да не допуска КЗК да си удължи мандата, призова Манолова

Групата на ГЕРБ да гласува против удължаването на мандата на КЗК от пет на седем години, въпреки че председателят на КЗК (Юлия Ненкова - б.р.) е майка на народен представител от ГЕРБ (Александър Ненков - б.р.) и кадър на ГЕРБ още от кметския мандат на Бойко Борисов, а след това и на Йорданка Фандъкова.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Проектът е в процедура на обществено обсъждане до днес (20 януари 2021 г.) и е предложен от Комисията за защита на конкуренцията.

"С предложените промени мандатът на председателя, зам.-председателя и членовете на КЗК се удължава от пет на седем години и се допуска повторен мандат от нови седем години. По този начин мандатът на сегашния състав на КЗК, който изтича през юни 2021 г., се удължава автоматично до 2023 г., с две години, за да стане седем. Според параграф 67 в Преходните и заключителни разпоредби промените влизат в сила след приемането им", обяснява Манолова.

"С промените в Закона за защита на конкуренцията се снижават изискванията за председател и заместник-председател на Комисията за защита на конкуренцията. Така, председател на КЗК ще може да бъде лице с висше юридическо или икономическо образование със стаж по специалността най-малко пет години, а не както се изисква в момента – правоспособен юрист с най-малко десет години юридически стаж", допълва тя.

Сред основните приоритети на „Изправи се.БГ“ след изборите е нов избор на съставите на регулаторите, сред които и Комисията за защита на конкуренцията, със задача да се гарантира конкурентна и честна бизнес среда, което към момента не е на лице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във