Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Черно море е място за туризъм и газопроводи, не за чужди военни кораби

Няма постъпила информация и искане за навлизане на военен кораб на САЩ в Черно море заради военния конфликт между Русия и Украйна. Това заяви премиерът Борисов, който участва в днешния парламентарен контрол. Поводът за коментара му беше информацията на Си Ен Ен, че САЩ се готвят да изпратят свои военни кораби в Черно море.

"България не е получавала официално искане за разполагане на чужди кораби в черноморските ни териториални води. Присъствието на чуждестранен флот ще доведе до ескалация на напрежението  и България правя всичко възможно това да не се случи. Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи", обясни Борисов.

Премиерът каза, че конфлик в Черно море здравият разум не бива да допуска.

„Разтревожен съм. Завземат се кораби и се арестуват моряци – не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни. Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", посочи Борисов.

Той каза също, че страната ни няма никаква полза от военни конфликти, защото на територията на Черно море най-добрите ни туристически курорти и това пряко ще ни засегне. 

„Иначе – много прекрасна територия за водене на военни действия. Тук сигурно е 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха, и ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат”, заяви още Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във