Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: България трябва да работи по Зелената сделка бързо и без популизъм

Много внимателно и бързо трябва да мислим за придобиване на нови мощности за зелена и чиста енергия, защото 2050 г. трябва да няма вредни емисии. Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва във втория ден от редовното заседание на Европейския съвет.

"Европейският съвет ще вземе решение през декември. Вчера бяха дебатите по него. Предложението на Европейската комисия е за засилване на европейската амбиция в областта на климата за 2030 г. Говорим за 10 години, но през това време много министри ще се завъртят, но 2030 г. трябва да намалим емисиите на 55%. Много внимателно и бързо трябва да мислим за придобиване на нови мощности за зелена и чиста енергия, защото 2050 г. трябва да няма вредни емисии. Светът върви към тези процеси, защото виждаме че заради промените в климата сме длъжни да го направим. България в момента близо 10 мегавата отиват по загуби – загуби от мрежата, от сградите, от неефективни производства. Със сметките, които бяхме започвали за саниране на сгради и училища, подменяне на осветлението с LED много може да се направи за намаляване на загубите. Трябва да се концентрираме първо тук и след това за нови технологии и мощности", каза още премиерът.

Борисов съобщи, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г. "Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.", добави той. И подчерта, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка - "без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г."

"А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят.

По-рано днес стана ясно, че лидерите на страните-членки на Европейския съюз са отложили за декември вземането на решение за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Причината е, че има остри разногласия между отделните държави.

Европейската комисия иска понижение от поне 55% спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът "въглеродна неутралност" до 2050 година. Сега целта е 40 процента. Европейският парламент настоява страните от ЕС да си поставят за цел поне 60 процента.

Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо равнището от 55 на сто. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче опонират, тъй като за тях е невъзможно да изпълнят тази цел.

Борисов е изразил загриженост за минния сектор у нас. Той е отбелязал, че по предварителни оценки България може да си позволи съкращаване на парниковите емисии с до 40%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във