Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: България ще печели от транзит на газ поколения наред

Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред. Това е обявил премиерът Бойко Борисов по време на оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция "Лозенец". Там се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, уточняват от правителствения пресцентър.

Премиерът е напомнил за последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар. "Борихме се много, благодарен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб Балкан, надграждаме нашата енергийна система и направихме модерна инфраструктура", е посочил Борисов.

"Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония", е казал още Борисов.

По думите му другата седмица страната ни ще получи над 200 000 ваксини. "Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като истински приятелски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини съм убеден", е добавил Борисов.

В момента на компресорна станция "Лозенец" тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД. Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ.

През първия етап на проекта "Модернизация на КС "Лозенец", КС "Странджа", КС "Ихтиман" и КС "Петрич" в периода 2015 - 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите "Странджа" и "Лозенец" и по един - на станциите "Ихтиман" и "Петрич". За реализацията на тази част от проекта "Булгартрансгаз" ЕАД инвестира 220 млн. лв., се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.

Разширението на газохранилището "Чирен" е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемония за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище "Чирен", които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището, съобщават от правителствения пресцентър.

По думите на Борисов изградената до момента инфраструктура дава възможност газът да се транспортира във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100 процента собственост на България и гарантирано ще остане такава, докато ние управляваме, смята Борисов.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на "Булгартрансгаз" и на изпълнителя "ПГХ Чирен инженеринг" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България. В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др., се каза в съобщението. "От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти", е допълнил Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във