Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: България очаква амбициозен европейски бюджет за отбрана

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.  В началото на срещата двамата са изразили задоволство от ползотворното двустранно сътрудничество и са посочили за пример партньорството в началото на пандемията от COVID-19 в Европа. Тогава благодарение на отличната съвместна работа с федералното министерство на отбраната Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми, които бързо успяха да реорганизират производствата си.

"Искам да Ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза", подчертала Анегрет Крамп-Каренбауер.

В рамките на разговора са били обсъдени приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.  Борисов пожелал успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца и заявил, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността.

"Основен приоритет и за България като член на ЕС и на НАТО е укрепването на устойчивостта, не само в икономическо и социално отношение, но и във военно", подчертал Борисов и бил категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света страната ни продължава да изпълнява всичките си ангажименти, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

"България остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на разходите за отбрана. В европейски план очакваме амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност", посочил още премиерът Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във