Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: България не е троянски кон на Русия в НАТО

Не само, че България не е троянския кон на Русия в НАТО, а точно обратно – България е сред най-дисциплинираните и точни членове на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг по повод посещението на генералния секретар Йенс Столетенберг в България.

Министър-председателят уточни, че визитата на Столтенберг е по негова покана отпреди месеци и няма общо с реализацията на енергийни проекти или с предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев. 

"По енергийни проекти не сме разговаряли, такива проекти не са поставяни. Искаме и търсим диалог с Русия, но трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойни и с превес в разговорите", допълни Борисов. 

Той подчерта, че винаги е бил против военните учения в Черно море. И изтъкна, че не може военни кораби да минават, докато има туристи. "Затова се обединихме около идеята да използваме максимално връзките си и да не влизаме в надпревара с въоръжението", добави премиерът.

Според него решението на Народното събрание за модернизация на армията и купуването на самолети, кораби и бронирани машини ни извело на съвсем различно ниво в НАТО. "Ние сме надеждна държава, можеща да води военни действия. Дай Боже да не се налага", посочи още Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във