Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Благодарим на Русия, но сме част от Запада

Културните и религиозните връзки между България са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са загинали за Освобождението на България. Нормално е да сме благодарни, но ние сме избрали да бъдем в НАТО и ЕС и това не подлежи на съмнение. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за Neue Zürcher Zeitung, цитирано от БНР. Историята, традициите, бизнесът са едно, но ние сме приели да бъдем част от Запада, добавя Борисов. Българският министър-председател коментира и случая "Скрипал", казвайки, че по-радикални мерки срещу Русия могат да бъдат предприети, ако се докаже нейна вина. Помня добре как нападнахме Ирак и след това Тони Блеър беше принуден да се извинява, казва още Борисов.

На въпрос дали е популист, премиерът отговаря: "Не, аз съм човек, който прави добро на обществото. Когато гледам магистралите, метрото в София – това ме прави щастлив. Българите никога няма да забравят европейската солидарност".

По професия съм пожарникар, трябваше да спасявам хора и тяхната собственост и никога не съм си представял, че един ден ще бъда министър-председател, добавя Борисов. Каратето ме направи борец за мир, казва българският министър-председател в отговор на въпрос дали опитът му в бойните спортове му помага в политиката. Моят стил в политиката е диалог и компромис, допълва той.

Борисов коментира, че България е живяла дълго време в авторитарен режим, но сега властта е у народа и хората могат да избират.

За партньорството си в управляващата коалиция с Обединените патриоти премиерът казва, че за съжаление неговите партньори от десницата не са успели да влязат в парламента, но сегашният формат на управлението е показал добри резултати. Като пример за успехи той посочва охраната на границата, повишаването на пенсиите и санирането на жилищни блокове.

По темата за Истанбулската конвенция Борисов казва, че президентът Румен Радев и социалистите трябва да обяснят защо са против мерки срещу домашното насилие. В края на интервюта българският министър-председател казва, че иска да види един проспериращ район на Балканите и че се надява Австрия, която ще поеме европредседателството, да продължи българската политика по темата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във