Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов благодари на Зеленски за защитата на правата на българите в Украйна

"Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленський, за изпълнените обещания за защита на правата на българите в неговата страна." Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

 "74 000 български граждани в Украйна ще живеят в общ административен район, реши днес парламентът на страната. Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район", пише още Борисов.

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна с постановление на Върховната Рада - парламентът на страната.

Това съобщи българското външно министерство, което благодари на украинските власти, че Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още два  района, в които има преобладаваща българска общност.

С новината се похвалиха и от партията на Валери Симеонов: "Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна, за българското правителство и НФСБ в резултат на усилията да бъде защитена целостта на нашата диаспора в Болградския район. Преди час Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население", написаха от партийния пресцентър.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във