Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов бил разпитан по три сигнала от 2009 до 2012 година

S 250 bec896ec 6d19 4582 98b2 0d6d12e89aaa
S 250 28105b83 7420 4456 a1c2 3af02c168410

"И трите сигнала, за които давах сведения, са за това, че някой нещо чул. Че някой, когато правил крос, нещо говорил. Това са сигнали от 2009 до 2012 г. Те са за заплаха, че някой ще го ям". Това каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след разпита в Главна дирекция "Национална полиция". Той бе призован за снемане на сведения. 

Борисов излезе от сградата на полицията и се спря при репортерите. А наоколо се бяха събрали симпатизанти и активисти на ГЕРБ, които скандираха "Бойко" и носеха плакати "Долу Радев". Бившият премиер заяви, че никой не е организирал протестиращите.

Ексдепутатът от ГЕРБ Спас Гърневски сравни лидера на партията със Стефан Стамболов: "Стамболов, който построи България и я ориентира към Европа, плати с живота си за това. Следващият, който е направил толкова много за България, е Борисов, и някой му готви същата съдба. Добре, че сме 2021, а не 1944 г."

Борисов коментира и среднощното решение на Централната избирателна комисия той да не бъде обявяван за народен представител от 25 МИР-София, което беше взето след ожесточени дебати: "ЦИК в желанието си да ме унижава ме остави депутат. Само че като депутат не могат да ме викнат тук. Затова посред нощ си смениха решението." Лидерът на ГЕРБ посочи, че отношението в полицията към него е било изключително професионално. 

Преди дни бившият премиер сам съобщи на брифинг пред репортери, че е получил призовка за явяване пред органите на реда. В документа пише, че е извикан "за снемане на сведения".

В сряда бившият земеделски министър Мирослав Найденов обяви, че два пъти е давал обяснение в полицията. Той предположи, че по същото дело викат и Борисов. Става въпрос за т.нар. канибалски сигнал. Бившият земеделски министър смята, че раздухването на този стар случай, който е от 2009 г., е абсурдно и е провокирано политически във връзка с изборите.

Преди повече от месец служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че ще сезира прокуратурата за действията на бившия премиер. Служебният МВР шеф разказа за сигнал от анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил. Според анонимния свидетел Борисов му казал "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". 

Рашков поясни, че след заплахата от страна на Борисов свидетелят е бил принуден да се яви отново пред съдия, за да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това. По делото е имало данни за извършени престъпления от един от министрите в първия кабинет на Борисов. "На практика Борисов се е застъпил за него. За да не отиде на съд, е принуждавал този човек да оттегли своите показание, въз основа на които министърът щеше да влезе в затвора. Става дума за 200 хил. лева към онзи период", обясни Бойко Рашков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във