Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Аз съм като Камерън и Ренци

Подадох оставка заради морала. Така постъпи Дейвид Камерън, така постъпи и Ренци в Италия. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти на бизнес форум в София.

"Трябва да стигнем до там политическият ни елит да понесе своята отговорност. Месеци наред подценявахме референдума.  Политическите партии си мълчаха, защото мислеха, че е насочено срещу ГЕРБ и нас. Убеден съм, че няма да е по-добре, но това е волята на народа. Представете си една от политическите партии да има 2,5 млн. на изборите. Ние обяснихме ли го, говорихме ли го? Ами сега ще си понесем това, което си направихме сами", посочи той.

"Никога не съм ползвал репресии. Моите колеги дори ме обвиняват, че съм мек, благ, прощавам", коментира Борисов обвиненията, че използва прокуратурата за преследване на противниците си и уточни, че е ползвал репресии само когато е трябвало да махне "трите посредника на газ".

Борисов отрече твърденията, че ГЕРБ ще прави коалиция с БСП. "Как ще направим с БСП коалиция? Ще махнем плоския данък? По-добре да има правителства на малцинства, отколкото широка, размита коалиция. Преди 2 години направи такава коалиция - изключително трудна работа. Който спечели изборите да си поеме ангажимента, да си направи правителство и да управлява", обясни премиерът в оставка.

Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова ще участва в съставянето на служебното правителство и той е притеснен, че тя твърди обратното. "Как БСП отказва да му помогне. Свръхчовек да е не може всички хора да познава, допълни премиерът. Дано се справи", пожела той на новия държавен глава.

Борисов се изказа скептично и към т.нар. нови партии. "Кои ще са новите? Нали дойде Бареков нов? Ще дойдат такива, няма да са различни", убеден е Борисов.

Той  коментира и международната обстановка. "Америка е нещо единно? Най-малко това виждам в САЩ в момента. Има протести. Там няма да бъде лесно, някои от политиките му на Тръмп са в разрез на това, което досега сме мислили в Европа, че е правилно. Какво се случва с ЕС, предстоят избори в Германия и Франция. От сега тримата от кандидатите за президент на Франция казват, че няма да бъдат за санкции срещу Русия. Най-твърд досега бяха Оланд и Меркел. Другия кандидат в Германия е срещу санкциите срещу Русия. Не съм оптимист за бъдещето. От едната ни страна Крим, от другата Косово", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във