Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Аз си карам джипа, а Радев в Мерцедес се вози

Премиерът инспектира напредъка по строителните дейности. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка по строителните дейности на АМ „Европа“, не пропусна да нападне президента Румен Радев.

"Аз си карам сам джипа, не ползвам шофьор, а Радев се вози на „Мерцедес“-и.  Или пък другите колеги, какво им вади очите 15-годишна джипка? За да минаваме по тези трасета, затова го ползваме. Ако се возиш на „Мерцедес“ не е страшно, но ако си караш джипката и си вършиш работата, трябва да те коментират. Нека ме коментират. Всичко това е било поляни, скали и гори“, възмути се Борисов.

Според него, ако е било много лесно да се захванеш с такова мащабно строителство,  другите щяха да го направили десетилетия преди това. Той подчерта, че строителите на магистралата се радват, защото им е осигурена работа. 

„По цялото трасе се полага основата в двете посоки, за да се направи магистрала за българите“, каза още Бойко Борисов и  поздрави строителите, които "години наред ни се радват, защото осигуряваме на българите бъдеще, а на тях работа“.

По-рано през деня Борисов огледа на място напредъка по реконструиращата се 6-километрова отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път между връзката с АМ „Тракия“ и кв. „Младост“.

„В този участък се чакаше по два часа и половина в задръстване, особено в петък и неделя вечер. Сега хората ще го минават в рамките на минута и половина“, отбеляза министър-председателят. Борисов изтъкна, че строежът на Южната дъга е мащабен проект с грижа към хората, който предвижда изграждането също на парковото пространство и велоалея в района на река Искър.

Съоръженията в участъка ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

Разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ стартира през октомври 2019 г. Съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов и с него ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във