Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Албания показа посветеността си към европейските ценности и има нашата подкрепа

България твърдо подкрепя Албания по пътя й към европейското семейство. Считаме, че сте показали посветеността си към европейските ценности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата подкрепа. Това е казал премиерът Бойко Борисов, който е провел телефонен разговор с албанския си колега Еди Рама, съобщиха от правителствената информационна служба. Във фокуса на разговора е била позицията на страната ни за преговорните рамки за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към Европейския съюз.

Борисов е отбелязал, че страната ни е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на Съюза и затова е издигнала темата високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Защото европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани“, е добавил премиерът.

Във връзка с европейската интеграция на Република Северна Македония, министър-председателят е изтъкнал, че България е една от държавите, които най-много са настоявали и желали западната ни съседка да стане част от ЕС. В този контекст усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми. „За съжаление подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство“, е казал още Борисов пред албанския премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във