Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Ако Радев смята, че източваме бюджета, да каже точно кои пари да спрем

"Ако президентът Румен Радев смята, че източваме държавния бюджет, нека ясно да каже в кои сектори да спрем да изплащаме." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в родопския град Лъки заедно със зам.-регионалния министър Николай Нанков.

Острата реакция на Борисов дойде след коментара на президента Румен Радев, че по време на пандемия се източват пари от държавния бюджет. 

"Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва, да каже кои пари да спрем. Той казва, че се харчат много пари. Да каже: "Борисов, незабавно спри 106 млн. лв. на месец за пенсионерите, 15% увеличението на полицаите, спри двойното увеличение на заплатите на учителите, спри парите за кметовете", посочи премиерът и в рамките на изказването си продължи ядосано с изброяването на възможности - парите за хората на първа линия, за мерките 60/40, 80/20 и 75/0, или за магистралите "Хемус" и "Струма", пътищата Ботевград - Мездра, Монтана - Враца - Видин, АМ "Европа

"Харчели се пари. Изброих сигурно 5 млрд. лв. в тези проекти и за това, което се прави. Пандемия е. Виждате в другите държави в какви тежки условия са. В България с майсторско управление в момента сме добре и бизнесът работи", допълни министър-председателят и добави, че макар и по-трудно, се работи и строи.

Освен, че Борисов поиска държавния глава да каже кои пари да се спрат, той настоя и Радев да каже също кое съсловие е облагодетелствано от кабинета.

Според премиера, 10 години той е бил "най-стиснатият в държавата", но неслучайно затова сме били в чакалнята на Еврозоната. Борисов се възпротиви и на "нашите всезнайковци" (неговите критици - бел. ред.), които "знаели повече от Кристин Лагард и Кристалина Георгиева" и затова го критикували.

Премиерът отново коментира и ремонта на пътя към Рилския манастир, заради който кабинетът многократно бе критикуван.

"Природата ни е много красива, но скалите са ни много лоши. При тези температури, водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат... 53 млн. лв. са дадени за това, а парите са по сметките на кметовете, които трябва да правят обществените поръчки. Не искам да ме държат отговорен за всеки паднал камък", изтъкна Борисов.

Следобед вътрешният министър Христо Терзийски ще събере Щаба за бедствия и аварии, стана ясно още от думите на министър-председателя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във