Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Ако БСП бяха на власт, щяхме да имаме 60 хиляди мигранти

Има един безспорен факт - към този момент България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за пример. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разискванията за миграцията, инициирани от БСП в Народното събрание.

"Ако БСП бяха останали още малко на власт, щяха да имат 60 хил. мигранти и те щяха да са виновни. Няма смисъл да се хвалим за миграцията. Има много хора в Европа, които гледат и слушат и ще си кажат как България няма натиск от мигранти, а те толкова много имат. По тази тема трябва да са внимателни в изказа и да не се впускаме с опозицията във взаимни обвинения кой е виновен за мигрантите", каза Борисов.

Премиерът подчерта, че никой не е бил подготвен за такава мигрантска криза. 

"Поради тази причина се нарича криза, защото трудно някой ще се справи с пълното й овладяване. Просто никой не е бил адекватно подготвен за нея – това е и нашето оправдание за последните ни години управление. Въпреки това има един безспорен факт и той е, че България е единствената страна, в която почти няма никакъв мигрантски натиск. Между 10 и 12 процента от мигрантските центровете са заети'', каза Борисов. 

Борисов бе нападнат от лидера на БСП Корнелия Нинова. Според нея мигрантският въпрос стои пред България и Европа с пълна сила. 

10,4 милиарда евро е бюджетът на ЕС за интеграция на бежанците в следващия програмен период. Страната ни също стимулирала пристигането им. Давали се повече права на мигрантите, отколкото на българските граждани. Соцлидерът обвини Борисов в двойни стандарти и политики. Затова имало спекулации у нас. България няма позиция, каза Корнелия Нинова. Имало само емоционална реакция на премиера. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във