Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Борисов 3" с трима нови министри

Вицепремиерът Томислав Дончев представи пред депутатите кандидатите за нови министри, а заместник-председателят на парламента Емил Христов и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов ги защитиха.

След двуседмични скандали в четвъртък (20 септември) парламентът най-сетне прие оставките на тримата министри от кабинета "Борисов 3" и избра техните приемници. Това стана след 6 гласувания, тъй като оставката и назначението на всеки бе оформено в три отделни проекторешения. По искане на НФСБ пък бе разделено на две гласувания и всяко проекторешение, тъй като хората на Валери Симеонов искаха да гласуват "против" оставките, но "за" новите министри. Кандидатурите на новите бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев, тъй като премиерът Бойко Борисов е в чужбина.

Пръв от министерския пост беше освободен министърът на транспорта Ивайло Московски, а мястото му зае досегашният шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков. След това креслото в регионалното министерство напусна Николай Нанков, а за негов наследник беше избрана депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. След едноседмично чакане на президентския указ за освобождаването му главният секретар на МВР Младен Маринов най-после успя да стане министър на вътрешните работи, заменяйки Валентин Радев.

Против избора им гласува опозицията от БСП и ДПС, а 8 от НФСБ се обявиха само против оставките на предшествениците им.

По време на почти тричасовите дебати социалистите поискаха изслушване на тримата кандидати за министри, както и концепции за управление на министерствата им. Отговор от номинираните обаче не получиха. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че не трябвало да излагат концепции, тъй като процедурата не го изисквала. Вежди Рашидов също се изказа в подобен смисъл.

Левите депутати атакуваха управляващите основно по линия на МВР. "Само преди три месеца тук, в тази зала бе гласуван вотът на недоверие за провала на правителството в областта на сигурността - вот, който ще бъде запомнен с оглушаващото мълчание на управляващите в опит да покрият провалите в сектора. Един вот, който бе белязан със скандални случаи на тежки криминални престъпления, убийства, отвличания, бягства на затворници, растяща престъпност и смърт по пътищата, която бе увеличена напоследък със смъртта на 17 души, за съжаление. Трагедия! И една от причините за оставка на днескашните министри", обяви народният представител от БСП Иван Иванов. Той не пропусна да отбележи, че съвсем неотдавна 40 пътника минаха безпрепятствено българската граница на летище "София" и то от Ливан, откъдето бяха атентаторите на летището в Бургас. "Е, днешната оставка не е ли доказателство за успех на този вот?", попита Иванов. "Червените" отново настояха оставка да подаде цялото правителство.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пък "формулата на управлението е грешна, предсрочните избори са неизбежни, но нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение". Карадайъ смята, че единствено ГЕРБ са виновни за своето собствено затъване. "Във време, в което обществото се нуждае от решение, ние са занимаваме с министерски оставки, които имат за цел запазване на властта, т.е. отлагане на неизбежното", посочи още той. По думите му управляващите очакват рокадите в кабинета да тушират напрежението, но това нямало да се случи. 

"Не чухте предупреждението ни да съставите правителство, което да изпълни вашата програма. Противопоставихте българските граждани, дадохте власт на националисти и популисти. Разрушихте и малкото останало доверие в българските институции и предизвикахте криза на държавността - може би най-голямата в новата история", подчерта Мустафа Карадайъ. 

С "Визия за България" БСП опознавали туристическите дестинации на България, контраатакува шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той разказа случка от Банско, където Весела Лечева заедно с други депутати представяли въпросния документ. След това захапа социалистите заради семинара в хотела в с. Баня и натърти, че СПА-туризмът не е за всички българи, а само за тези, които могат да вършат работа. Според Цветанов БСП с визията си можели само да съсипят страната, но не и да постигнат икономически растеж, което винаги доказвали, когато дойдели на власт.

Весела Лечева взе думата да му отговори, но бе прекъсната от водещия заседанието Емил Христов, че изчерпала времето си за процедура. Все пак депутатката от левицата успя да каже на шефа на народните представители от ГЕРБ, че хората от Банско недоволстват от инфраструктурата. Последваха протести от парламентарната група на "БСП за България", а Крум Зарков установи, че отново на едни оратори на трибуната времето не се брои, докато на други се спира микрофонът.

В кулоарите на парламента вече бившият министър на транспорта коментира наследника си. "Познавам Росен Желязков като специалист, той ще се справи с длъжността на министър при всяко едно предизвикателство", отбеляза Ивайло Московски.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев пък обяви, че се връща в Народното събрание и ще бъде член на Комисията по отбрана и вътрешна сигурност.

 "Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата ѝ трябва да продължи това, което се прави. Смятам, че ориентирайки се и към човешкия ресурс, и към технологичното обновяване, ще постигнем добри резултати", посочи наследникът му на поста Младен Маринов. 

 

 


Новите министри


Петя Аврамова е бивш заместник-кмет на Враца и бивш председател на местния общински съвет. Депутат от ГЕРБ в последните три мандата на Народното събрание. В сегашния парламент бе зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и член на Комисията по енергетика.

 

Младен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. През 1997-а завършва магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност - МВР, а през 2005-а - "Право" в Университета за национално и световно стопанство в София. От 1991-а заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР.. От юли 2014 до май 2017-а е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. С указ на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

 

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година. Завършил е право в Софийския университет. Има повече от 20 години опит в администрацията. Професионалната му кариера започва от столичния район "Средец". От 2003 до юли 2009-а е секретар на Столичната община. След като партията ГЕРБ печели изборите през 2009-а Желязков е главен секретар на Министерския съвет до февруари 2013 г., когато кабинетът подаде оставка предсрочно. От 2014 до 2016-а е съветник на министър-председателя Бойко Борисов. През септември 2016-а стана председател на Държавната агенция "Електронно управление", а на 15 януари тази година пое петгодишен мандат като председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във