Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: 26 март е една обикновена дата

Ситуацията в света е такава, че действително 26 март е една обикновена дата. Ключови за България ще са следващите дни – 27-ми, 28 март. Тогава ще трябва да се сформира от победителите на изборите стабилно мнозинство и правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса за проблемите в правосъдието, организирана от партията му.

"Сами виждате натиска от Турция върху европейски държави и на какъв тон се разговаря. При това многомилионни и с икономики в седмицата на света. Външният министър на Турция каза, че могат едностранно да прекратят споразумението за мигрантите. А това е на нашата граница. Холандия, Германия, Австрия са далече. Никога за България не е било толкова важно нацията и политиците да бъдем единни и с мисълта си, и с отговорността си", коментира бившият премиер.

Борисов посочи, че е изключително необходимо българската нация да се обедини, за да успеем да удържим на тежките кризи някои съседни страни.

"Не виждам как ще се реши кризата в Македония. Там влязоха три албански партии и първото, което поискаха, бе промяна на официалния език. Може да си представите какво ще се случи у нас при една подобна тема. Не ви плаша, това са реалности", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той призова политическите си опоненти да "намалят малко агресията". "След изборите ще се наложи да се говори за парламент, за решения, касаещи всеки българин. И ако се продължи с този тон, просто няма да има разговори. Потърпевшите ще си бъдем ние", аргументира се бившият министър-председател.

Борисов съобщи, че е получил писмо от канадския посланик Кевин Хамилтън, в което дипломатът е изразил притесненията си от позицията на някои български партии по отношение на търговското споразумение СЕТА. "Някои от колегите продължават да насаждат не само страх, а направо фалшиви новини", коментира председателят на ГЕРБ.

Във въпросното писмо посланикът посочва, че в контекста на настоящата предизборна кампания се забелязва голяма доза погрешна информация и неразбиране, които циркулират относно СЕТА, разказа Бойко Борисов.

"Станахме свидетели на някои подвеждащи, неточни и смешни коментари на определени кандидати и представители на политически партии относно потенциалното въздействие на СЕТА върху България по отношение на ГМО в селскостопанска продукция, хранителните стандарти, правата на работната сила", написал още Хамилтън в писмото си до Борисов.

"Говориш, говориш, но Канада не е село. Това е една от най-мощните държави в света. Тя е наш приятел и българските граждани пътуват без визи до там. А това е стъпката, за да се пътува безвизово и за САЩ", каза още бившият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във