Банкеръ Daily

Общество и политика

Бориславова: По 4000 лева месечно плащат за руска пропаганда

Още от февруари службите разполагат с данни за обществени и политически фигури в България, които получават пари за разпространяване на руска пропаганда. Това съобщи в ефира на Дарик радио Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Възнаграждението е 4000 лв. на месец, обяви Бориславова. Тя уточни, че става въпрос и за "обществени, и за политически говорители" и добави, че има ковачи на обществено мнение, които застават публично, за да формират позиции в подкрепа на Русия. По думите ѝ сред тези хора има политици, анализатори, политолози, членове на службите.

"Представете си, че ултиматумът на г-жа Митрофанова не идваше от нея, а от някой друг чужд посланик. Ако идваше от Норвегия, от турския посланик, ако идваше от гръцкия посланик? Дали щяха тези политически сили да реагират по този начин? Никой посланик няма право на съвременна България да ѝ казва "До 12 часа ще направиш Х или Y", подчерта говорителят на кабинета. Не може Русия да ни обявява за неприятелска държава и да ни спира едностранно договорите, а после да се изненадва от острата българска реакция, категорична е Бориславова. 

Във вторник България изгони 70 руски дипломати и служители с аргумента, че заплашват националната сигурност и че броят им не отговаря на принципа на реципрочност за броя на служителите в мисиите на двете страни. Руското посолство постави ултиматум страната ни да се откаже от решението си, но това не се случи. В отговор руският посланик у нас Елеонора Митрофанова предупреди за възможен "асиметричен" отговор на Москва и предложи руското посолство в България да бъде закрито. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във