Банкеръ Daily

Общество и политика

Борислав Игнатов представи програмата "Зелена и чиста столица"

На среща със столичани край езерото Ариана "Демократична България" представи втората част от програмата на своя кандидат за кмет арх. Борислав Игнатов - "София - зелена и чиста столица".

Основният акцент беше мръсният въздух. Игнатов подчерта, че на Орлов мост е не само най-мръсният въздух в София, но и най-мръсният въздух в България и в европейска столица въобще. "Това е нетърпимо, това е вредно и убийствено в буквалния смисъл на думата", заяви кандидат-кметът. Той посочи, че замърсяването на въздуха е резултат от дълго бездействие и дълго неглижиране на големи проблеми, които се задълбочават с всяка година. Според него от първия ден трябва да започне работа в две направления – намаляване емисиите от вредни газове и увеличаване производството на кислород и пречистване на въздуха.

На срещата присъства и евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. По думите му това, което настоящото управление на София прави, е да се хвали с изкараните от гражданите пари, а трябва вместо да краде от данъците, с тях да подобри качеството на живот в града. През последните 15 години управление качеството на живот тук непрекъснато се влошава. Парите водят до повече автомобили и до повече строителство. "Задачата на властта обаче е тези последици от забогатяването на града да не доведат до повече задръствания, по-мръсен въздух или по-малко паркове. В тази своя единствена задача на властта в София през последните 15 години е пълен провал. И за да се сложи край на този провал, трябва да изберем хората, които имат решения. Хората, които имат експертизата и енергията да положат необходимия труд и смелостта да се сблъскат с кражбите в столична община. Това са хора като Борислав и цялата листа на "Демократична България", посочи Кънев.

В дискусията участваха още Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ, Тома Белев от Зелено движение, Любомир Костадинов и Емил Георгиев от "Да, България". Бяха представени основните приоритети и конкретните решения за чист въздух, модерно управление на отпадъците, Витоша и планините около града, ефективно използване на водните ресурси, зелените системи, градски паркове и градини, както и устойчивото градско развитие, осигуряващо достъпна, здравословна и хармонична жизнена среда.

Предлагат се мерки за максимално намаляване на отоплението с твърдо гориво и развиване на форми на отопление с много по-нисък отпечатък върху околната среда,  осъществяване на радикална промяна на мобилността в София с развитие на мрежата, честотата и удобството на обществения транспорт и продължаване на електрифицирането му. Политическото обединение залага на ускорено развитие на велосипедната и пешеходна инфраструктура и микромобилността.

Реформа ще бъде извършена и в разделното събиране на отпадъците. Ще се въведе нова система на сметосъбиране, съобразена с преобладаващия тип строителство и разделно събиране при източника. Таксата за битови отпадъци ще бъде спрямо реалното количество изхвърлен боклук, на принципа "замърсителят плаща". Рязко ще бъде възстановена и подобрена достъпността до планината чрез подновяване на въжения транспорт на Витоша и всички други подстъпи към планината. Ще се работи за комплексно и ефективно използване на ресурсите от минерални води в София, като бъде запазен публичния им характер. Ще бъде създадена модерна, добре управлявана и свързана зелена система, която опазва и развива зелените клинове на София като уникална градоустройствена практика. Ще се води политика на превенция на застрояването и ограбването на парковете, включително ще бъде преосмислена нуждата от сгради в тях.

Ще бъдат гарантирани запазването на зелените площи в междублоковите пространства, чрез отразяването им в общия устройствен план. Ще се изработи реалистична стратегия по мащабно засаждане на дървета и по създаване и прилагане на стандарти за улично и градско озеленяване и тяхната поддръжка.

Ударно ще се възстановят и увеличат градските чешми и обществените тоалетни. Ще бъдат въведени стандарти за задължителното им изграждане в общинските публични сгради и при определени териториални критерии и в публичните пространства.

От щаба на "Демократична България" издигат идеята да бъде засадено по едно дърво за всеки избирател, който е гласувал на тези избори. "Така всеки гражданин, който гласува ще знае, че е направил две добри неща - бил е активен гражданин и със своя глас е допринесъл да бъде засадено едно дърво в София", посочват от обединението.

Предложените на срещата мнения и идеи ще влязат в столичната управленска програма на "Демократична България". Мотото на зелената кампания на обединението е "Чист въздух, чисти улици, зелени пространства".

Facebook logo
Бъдете с нас и във