Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Попиванов: Борисов не желае по никакъв начин да направи крачка назад. Навлизаме в период на агония

Август не намали градуса на общественото недоволство. След бурното политическо лято навлизаме в още по-бурна политическа есен. Това каза пред БНР  политологът Борис Попиванов. „Упоритостта, с която се пази властта, е изключително голяма. Навлизаме в период на агония“, посочи той.

Тези, които са си правили сметка, че исканията за оставки на правителството, на главния прокурор ще отшумят от само себе си, с хода на времето, трябва да бъдат разочаровани. Напротив – тази точка не е снета от дневния ред, тя продължава да бъде на централно място в него“, подчерта той.

„Бойко Борисов не желае по никакъв начин да направи крачка назад. Въпросът за политическото му оцеляване стои остро за него, по начин, който го притеснява”, заяви  Попиванов и припомни, че в много по-леки ситуации в предишните си мандати Борисов е подавал оставка, а сега е категорично решен да изкара мандата докрай и „изглежда е заложил твърде много на тази карта“.

„Поведението на Борисов, ГЕРБ и парламентарното мнозинство издава притеснение”, категоричен е Борис Попиванов. „Едно опасение, че това, което се случва, може да бъде последна плоча в тази десетгодишната музика, която слушахме всички досега“, допълни той.

Попиванов прогнозира, че Борисов ще използва всякакви средства, за да остане на власт до край – чрез нови идеи и алтернативи, които ще подхвърля. Според него и сега от ГЕРБ се опитват да намерят „всякакви екстравагантни и абсурдни решения на ситуацията“.

„ДПС са много влюбени в експертните кабинети още от времето на Любен Беров”, каза още Борис Попиванов. Според него ДПС чете събитията в момента така: „Бойко Борисов е неспасяем като премиер. По-добре е да „закачим“ за него Румен Радев, за да няма силна политическа фигура, която да концентрира някакви обществени надежди в бъдеще, за да може ДПС да продължи да стои като фактор, който да търси национални съгласия и да упражнява натиск в различни посоки. ДПС няма интерес от силна политическа воля насреща си. Затова днешното им действие (искането за оставка и на президента – б.р.) е в тази посока”.

„Колкото по-бързо са изборите, толкова по-малко ще загуби ГЕРБ, обобщи политологът Борис Попиванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във