Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта

„Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това, че осветли, че извади на показ имуществото и доходите на хората от висшите и средни етажи на властта – това, че вече всеки един гражданин, медия или неправителствена организация може да влезе в сайта, да види декларацията за имущество, да сравни“. Това заяви заместник-председателят на НФСБ и председател на Антикорупционната комисия в парламента Борис Ячев.

Само преди ден ръководената от него комисия разгледа доклад за оценка на въздействието на Закона за противодействие на корупцията. „Поръчахме изготвянето на тази оценка на Националния център за парламентарни изследвания с ясното съзнание, че е още рано, тъй като обикновено такава оценка се прави между 3 и 5 години от началото на действието на закона. Но го направихме заради силния публичен интерес и обществените очаквания, че са необходими промени“, посочи Ячев.

По думите му анализът отчита 61 % доверие, очаквания, които хората имат, че държавните институции могат да се справят чрез законодателни инициативи и административни мерки с проблема „корупция“.

На второ място се отчита това, че има висока за Европа степен на информираност у хората. Висок процент от тях се оказва, че знаят за КП КОНПИ и в частност – за закона. „Дори беше направено сравнението, че докато между 4 и 7 % са чели Конституцията, то тук – три пъти повече е процентът на хората, които са прочели нещо и знаят за Закона за противодействие на корупцията", отбеляза шефът на антикорупционната парламентарна комисия.

Предстои докладът да бъде изпратен, заедно с изводите и препоръките, на всички институции, които имат отношение към работата по противодействие на корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във