Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Джонсън може да стане следващият генерален секретар на НАТО

Подалият оставка британски премиер Борис Джонсън може да заеме поста на генерален секретар на НАТО след като през септември следващата година изтече мандата на сегашният шеф на алианса Йенс Столтенберг. Това съобщава вестник The Daily Telegraph.

По информация на изданието, някои от влиятелните фигури сред торите поддържат кандидатурата на Борис Джонсън като следващ генерален секретар на НАТО. Става въпрос за министъра на отбраната на Великобритания Бен Уолъс, а също така и бившите премиери на Обединеното кралство Тереза Мей и Дейвид Камерън, отбелязва вестникът.

Изданието подчертава още, че отдавна САЩ предлагат на поста генерален секретар на НАТО да се избере представител на Великобритания предвид недоверието на САЩ към европейските политически фигури, които неведнъж са заявявали своите планове за създаване на нова армия на Европейския съюз.

На 7 юли, когато британското правителство демонстративно беше напуснато от почти 60 човека, Борис Джонсън обяви своята оставка от поста председател на Консервативната партия. Той също така съобщи, че ще напусне и премиерския пост, веднага щом бъде избран новият лидер на торите, който ще оглави и кабинета на Обединеното кралство. Това трябва да стане на 5 септември. А новият премиер ще стане министърът на външните работи Лиз Тръс или бившият министър на финансите Риши Сунак, които ще се борят на лидерския партиен пост на консерваторите. Съдбата на кандидата ще определят почти 200 хил. члена на управляващата партия чрез гласуване по пошата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във