Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Бонев обясни защо трябва да е зам.-председател на общинския съвет

Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София" обясни на какво се дължи амбицията му да стане за зам.-председател на Столичния общински съвет. "Участието ми в Председателския съвет ще гарантира на моите избиратели, че постигнатите компромиси между политическите групи се базират на аргументи, а не са плод на политически съглашения", гласи публикация във Фейсбук страницата "Борис Бонев има План за София".

Миналата седмица беше сформирана работна група в СОС, която трябва да внесе промени в правилника за работа на Съвета, така че и независими общински съветници да могат да заемат пост в ръководството. Сега такава възможност няма. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ заяви категорично, че Бонев трябва да стане зам.-председател. Някои партии и медии заподозряха независимия общински съветник, че е гласувал за кандидатурата на Герджиков именно за да получи място в ръководството на СОС.

Публикуваме пълния текст на позицията на Борис Бонев без редакторска намеса:

Когато се кандидатирах за общински съветник, с подкрепата на моите съмишленици от Спаси София, аз го направих с План за София - подробна програма за развитието на нашия град. Всички, които гласуваха за мен, очакват да направя максимално възможното, за да реализирам заложените в Плана идеи.

Аз съм първият избран независим общински съветник от 17 години насам. Не е изненада, че цялата организация на СОС не е подготвена да взаимодейства с някой, който е мажоритарен избор на гражданите.
Моята ОСНОВНА задача като представител на повече от 40 000 гласоподаватели е да работя за осъществяването на подкрепените от тях идеи. Те са единствените, пред които дължа отговори. Опитите на мои политически приятели да използват чисто процедурни въпроси за втвърдяване на електоралните си ядра не ме интересуват. Опитите на други мои политически опоненти да използват същите тези процедурни въпроси, за да станат по-харесвани от гражданите, също нямат значение.

Основните причини да смятам, че трябва да бъда избран за зам. председател на СОС са прости и логични и ги заявих преди началото дори на първото заседание:
⁃ всеки, който е избран мажоритарно от повече от 40 000 гласоподаватели трябва да направи възможното, за да ги представлява максимално добре
⁃ Зам. Председателското място ми дава възможност да участвам в Председателски съвет и да влияя върху опредянето на дневния ред на СОС. Това НЕ Е израз на някаква си лична кариерна амбиция!
⁃ Участието ми в Председателския съвет ще гарантира на моите избиратели, че постигнатите компромиси между политическите групи се базират на аргументи, а не са плод на политически съглашения.

Да бъда зам. председател не е привилегия. Всички партии в съвета така или иначе имат зам. председател. В момента аз съм единственият изключен и не мога да влияя на дневния ред на СОС.

Надявам се, че политическите групи в СОС ще подкрепят моята кандидатура, когато тя бъде предложена за гласуване. Това е единственият начин да докажат, че политиката не е клуб за избрани, а е демократичен начин за решаване на въпросите, включени в дневния ред на обществото. Така се дава път на гражданското общество, а това има особено значение, когато се овластява вот по- голям от парламентарно представени партии. Гласът на гражданите ще намери своята тежест и мисля, че така демокрацията печели за сметка на партийността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във