Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Бонев: Нагласена ли е поръчката за джиповете за главния прокурор

Нагласена ли е обществената поръчка за доставка на два джипа за над 400 000 лв. за главния прокурор, пита общинският съветник в София Борис Бонев.

Преди дни стана ясно, че Бюрото за защита при главния прокурор се обзавежда с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Класирането бе обявено в петък, 31 юли, на сайта на прокуратурата. Вече има и избран победител в конкурса. Поръчката е обявена от прокуратурата в края на май. По-късно се разбра, че вече два месеца главният прокурор Иван Гешев се отказва от охраната на НСО и вече е пазен от неговото Бюро за защита

"Аз лично бих му предложил да се самосезира и да се самопровери!", пише Бонев във фейсбук

Общинският съветник посочва, че в документацията се изисква гаранционно обслужване най-малко в следните области - София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. При проверка на дистрибуторите на луксозни автомобили, които могат да предложат автомобил с минимум 410 конски сили, се оказва, че единствено победителят в поръчката Порше БГ има сервизен център във Велико Търново. Втората фирма, която участва в обществената поръчка с модел на Мерцедес е отстранена, само защото няма сервиз във Велико Търново.

"Голяма част от техническите изисквания към автомобилите дословно съвпадат (дума по дума) с официалната брошура на Touareg, а Законът за обществените поръчки ясно казва, че е забранено да се залагат технически критерии, които дават необосновано предимство на някой участник", казва още Бонев. 

Основателят на "Спаси София" недоумява нужни ли са тези автомобили на един чиновник с писалка. Той отправя и редица въпроси по отношение на техническата спецификация на автомобилите. 

"Дали не е време вместо да се занимава с абсурдни акции по "арестуване" на стотина килограма месо, Главният прокурор да започне да дава отговори за начина, по който управлява тази прогнила институция и обществените пари, които харчи, за да си осигури незаслужен комфорт?", завършва Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във