Банкеръ Daily

Общество и политика

Борис Бонев и "Спаси София" са срещу издигнатия за нов шеф на СОС

​Независимият общински съветник Борис Бонев съобщи днес, че новият председател на СОС ще бъде г-н Георги Георгиев, тъй като той е единственият кандидат на ГЕРБ за позицията. „Прозират зависимости и назначаването му е лоша новина за софиянци. То показва какви ще са приоритетите на управляващите до края на мандата и вместо решаването на проблемите на града управляващите ще бъдат ангажирани с партийна дисциплина, фалшив ПР и усвояване на средства”, коментира Бонев. 

Градските активисти от "Спаси София" припомнят, че Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади, сред които искането за даване на допълнителни 5 млн. лв. общински средства към частния превозвач МТК.

„Само за няколко дни работа, заедно с колегата Владислав Панев, успяхме да оборим тезите в доклада и да спестим милиони на столичани”, припомня независимият съветник Бонев. Той добавя и че Георги Георгиев бе вносител и на доклада за „златните етажерки” за книги на пл. "Славейков" за 300 000 лв. посред пандемия и финансова криза, предадоха от пресцентъра на "Спаси София".

Още по-сериозни са съмненията за зависимости от Орлин Алексиев, който в публичното пространство е определян като ковчежника на ГЕРБ в София. Те се задълбочават и от факта, че именно Георги Георгиев наследи Орлин Алексиев на поста председател на комисията по финанси в СОС и затова се твърди, че е един от неговите аватари в Съвета. „За мен неговият кариерен ръст е необясним - той командори цялата група на ГЕРБ в София, въпреки че е нов съветник и уж от гражданската квота. Това подсказва, че влиянието му идва извън СОС, особено в ГЕРБ, където партийната лоялност е единственият критерий за кариерно развитие”,   твърди още Борис Бонев. 

За "Спаси София" е очевидно защо бе отстранен Герджиков. Според градските активисти явно той не можа да свърши работата, която Борисов очаква в оставащите последни две години от управлението на ГЕРБ в София. След като загубиха националната власт, от партията изглежда държат на всяка цена да си подсигурят каналите за усвояване на софийска почва.

„Ако проблемът е огромната финансова дупка в градския транспорт, резултат от катастрофалното управление от страна на Фандъкова, трябваше да бъдат уволнени зам.-кметът по транспорт и шефът на ЦГМ. Тук изглежда целта е друга и финансовият колапс на града е само фасада. Впрочем къде е кметът да каже колко точно милиони ще трябва да налеем софиянци, за да спасим ЦГМ?”, питат от "Спаси София". 

„Назначаването на Георгиев лично от Борисов, при това чрез вмешателство, е много лоша новина за София и софиянци. То ясно показва, че в следващите две години целта ще бъде усвояване и окопаване вместо развитие. Целта на гражданите пък трябва да бъде да не им позволим да докарат София до фалит, както го направиха с градския транспорт, и да оставят вредни дългосрочни договори и административен хаос!”,  категоричен е Бонев. 

По-рано днес и от БСП, и от "Демократична България" се обявиха срещу начина, по който е отстранен Елен Герджиков и намесата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в работата на СОС, както и срещу предложената кандидатура на Георги Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във