Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРБАТА ЗА ИЗВЪНБОРСОВИЯ ПАЗАР МОЖЕ БИ ЗАВЪРШИ


На пресконференция в началото на миналата седмица председателят на съвета на директорите на БФБ - София, Георги Прохаски обяви, че Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници е предложила да се работи съвместно за създаването на система за неприсъствена търговия. Посредниците са се отказали от предишното си решение да участват с 55% в увеличението на капитала на СФБ Капиталов пазар - дружеството, което трябваше да оперира системата за извънборсова търговия. Борсата пък се е ангажирала да подпомага дейността на асоциацията на посредниците с част от приходите от комисиони. Според г-н Прохаски споразумението за обединение между БФБ и СФБ все още може да се изпълни. Борсата пуска нова емисия от 101 000 акции с номинал 1000 лв, като 18 000 от тях са запазени за акционерите на СФБ, които могат да ги придобият по номинал. За всички останали цената ще е 10 000 лв. (едно брокерско място се купува с 1000 акции). Ако замяната на акции се осъществи, акционерите на БФБ - София, ще придобият 30.600 млн. лв. от капитала на СФБ - Капиталов пазар, който все още не е допълнен до 102 млн. лв., както реши общото събрание. Естествено право на акционерите на СФБ е да преценят дали искат да се възползват от правото си за замяна, или не. Най-големи сред тях са ТБ БИОХИМ с 5400 акции и Доверие обединен холдинг с 3000 акции. По-малки акционери са и ТБ България инвест - 500 акции, Експандия България - 500 акции, Българска стопанска камара- 500 акции, ЮНИОНБАНК - 200 акции, ИНГ Банк АД, клон София - 200 акции, както и други физически и юридически лица.


Проблемите между двете борси датират още от времето, когато малката ни иначе страна се оказа достатъчно голяма за 19 фондови борси - от софийската до тази в село Раднево. През 1996 г. правителството определи БФБ като страна по междуправителствен договор с Франция за оказване на техническа помощ. Вицепремиерът Александър Божков положи огромни усилия за туширане на разногласията между тържищата и като резултат на 6 юни 1997 г. се стигна до подписването на споразумение. В него се подчертаваше, че БФБ ще е в основата на дружеството, което ще кандидатства за лиценз пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси, а СФБ не бива да увеличава капитала си на общото си събрание на 19 юни 1997 година. Освен това на своето общо събрание на 21 юли миналата година БФБ трябваше да избере нов съвет на директорите, в който да влязат по трима представители на БФБ, СФБ и държавата. Това условие обаче не бе спазено. Представителите на СФБ не бяха избрани в съвета на директорите. От дружеството изпратиха две протестни писма до Александър Божков през юли и ноември миналата година, след което взеха решение за увеличение на капитала си на 102 млн. лева.


Друг известен спор между двете борси е по повод търговската марка Капиталов пазар. Тя е притежание на СФБ, но бе използвана за заглавие на приложение на вестник Пари, изготвяно съвместно с БФБ. Капиталов пазар се казва и списанието, което издава Борсовата информационна компания, като марката бе прехвърлена на това дружество от СФБ. След дълги протакания съдът отсъди спора в полза на СФБ.


СФБ предлагаше извънборсовата търговия да се осъществява на базата на изготвената от нея информационна система Sequis, е базирана на Интернет-технология. Системата трябваше да претърпи промени, за да отговори на новото си предназначение, като според експертите на СФБ това нямаше да изисква големи вложения. Но след последния развой на събитията, явно ще се тръгне към подготовката на изцяло нова система.


Обвиненията към БФБ - София, са, че вместо да направи един истински официален пазар е заприличала на извънборсово тържище. Инвестиционните посредници основно настояват за изграждането на една работеща система за неприсъствена търговия, която да е евтина и удобна, без да ги интересува особено кой ще е нейният оператор. Истината е, че повечето от тях предпочитат парите за извънборсовия пазара да дойдат от някой друг, а не да се налага да ги вадят от собствените си джобове. Но последната дума по въпроса кой ще прави извънборсовия пазар у нас ще има Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Тя трябва да лицензира системата, когато е готова, а посредниците просто ще изберат най-доброто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във