Банкеръ Daily

Общество и политика

Борбата е за пустите пари - кой да води бащина дружина

Вече две седмици продължават споровете около актуализацията на държавния бюджет, подготвена от служебното правителство. В крайна смета тежката конфронтация в парламента просто се пренесе в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента във връзка с предстоящите рискове. Думите на финансиста и депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова в кулоарите на парламента преди извънредното заседание на законодателния орган - "борбата е за пустите пари - кой да води бащина дружина", описват много точно ситуацията и причината заради, която бюджетът продължава да отлежава. 

Депутатът прогнозира, че още на пленарното заседание в сряда - първото редовно за седмицата, парламентът ще създаде Комисията по бюджет и финанси, която да се захване с предлаганите промени.

"Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии, което е абсурд. Евростат се съгласи, че минималната пенсия трябва да бъде около прага на бедност, тоест равна или малко по-висока. Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират", призова Мика Зайкова. Тя подчерта още, че трябва да се помисли за вдигането на пенсията за старост, както и увеличение с 10-20% на средствата в помощ на хората в неравностойно положение.

"Мотивите за актуализацията на бюджета са верни, но вече дори малко остарели, защото нещата се променят. Ние имаме най-скъпия ток в Европейския съюз. Това означава инфлация и то сериозна. Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията, а сме най-бедните", коментира Зайкова и предрече, че актуализацията в държавния бюджет може да бъде приета до края на август.

Финансистът призова още да няма избори "2 в 1" наесен. Според нея, фирмата доставчик на машините може да заяви, че "няма как да настрои софтуера" за двоен вот, което отново да отвори възможността за манипулации с хартиените бюлетини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във