Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бомбата "Кадиев" гръмна

"Момчето си отива" - засега от парламентарната група и партията, а по-късно и от политиката.

Неочаквана вихрушка се изви в червената партия и парламентарната й група през седмицата. „Бурята в чаша вода“ приключи с изхвърлянето на опърничавия депутат Георги Кадиев от ПГ на БСП. Съвсем скоро той ще бъде изключен и от партията.

Кадиев поднесе неприятна изненада на съпартийците си, като най-ненадейно във вторник вечерта (8 септември) обяви на страницата си във Фейсбук, че ще се кандидатира за кмет на София като независим или подкрепен от широка коалиция от партии. Въпреки че БСП вече има официално обявен кандидат в лицето на социолога проф. Михаил Мирчев. На следващия ден Кадиев потвърди намерението си пред журналисти в парламента. И обяснимо беше заподозрян, че ще стане претендент за столичен градоначалник на АБВ. Но той категорично отрече, въпреки че малко преди това заместник-председателят на Народното събрание Кирил Цочев не скри симпатиите на Първановата партия към непокорния депутат.

Колегите на Кадиев бяха колкото изненадани, толкова и бесни, и беше абсолютно ясно, че единодушното му изключване от парламентарната групата е сигурно. Кадиев дори бе заподозрян в "платено мероприятие", целящо да навреди на партията преди местните избори и обслужващо интересите на други формации. Още повече че преди няколко месеца Кадиев се размина на косъм с изключването, след като в разрез с позиция на БСП внесе законопроект, който беше изцяло в интерес на ДПС.

"Георги Кадиев не представлява БСП. Представлява единствено себе си в тази ситуация", заяви лидерът на партията Михаил Миков. Той допълни, че това се случва във всички формации и даде пример с идентичната ситуация, която се получи с ГЕРБ в Пловдив, и се наложи парламентарната група да се раздели с един свой член - Здравко Димитров. "Политическото номадство е характерно за българския политически живот. Аз лично ще гласувам за изключването на Кадиев от парламентарната група, но гласуването е тайно и се взема решение с 2/3", уточни председателят на БСП.

Софийската организация на партията, в която членува Кадиев, определи поведението му като предателство и обида към хилядите редови социалисти, които са работили и гласували за него през всичките тези години, без да очакват нещо в замяна. Столичните социалисти приемат действията му за директно насочени срещу партията и пряко обслужващи интересите на политическите опоненти. Те припомниха, че в продължение на десет години БСП е гласувала неведнъж политическо доверие на Кадиев - три пъти като народен представител, заместник-министър на финансите, водач на листата на общински съветници и два пъти като кандидат за кмет на София. Досега той е получавал от партията всичко, което е поискал от нея, категорични са от БСП - София. За пореден път той пренебрегвал колективните партийни решения, като се водел от личните си политически и икономически интереси. Което е и причина да се говори за напускане на партията, парламентарната група и парламента.

В четвъртък (10 септември) Георги Кадиев беше изключен от ПГ на „БСП лява България“. Всичките 37 депутати гласуваха единодушно "за". Самият той не участва в гласуването, както и Мая Манолова, която беше избрана за омбудсман и вече не идва на работа в парламента.

"Няма да държим Георги Кадиев да напусне парламента. Това е право на всеки един народен представител и това, което повелява правилникът на групата, сме го изпълнили. Продължаваме работата си като опозиционна политическа сила", заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов. Според него Кадиев е известен с факта, че много често е гласувал различно от решенията на групата, така че неговото отсъствие по никакъв начин няма да се отрази на здравината й. Попитан дали кандидатурата за кмет на столицата на изключения депутат ще се отрази на резултата на кандидата на БСП Михаил Мирчев, Мерджанов беше лаконичен, че това ще стане ясно на 25 октомври. На обвинението на Кадиев, че БСП не играе сериозно срещу основния си опонент ГЕРБ и подарява победата на Фандъкова, говорителят на партията отговори, че това е важало в пълна сила и за самия Кадиев като общински съветник и в качеството му на кандидат за кмет. "Не споделям категорично подобни обвинения и решително ги отхвърлям като заклинание. Може би той самият се чувства в дефицит на достатъчно критики, които е пропуснал да направи към сегашното управление на София", смята Мерджанов.

След гласуването в парламентарната групата Кадиев заяви, че няма да напусне Народното събрание, тъй като е спечелил депутатското си място с преференция. Това можело да се случи след изборите на 25 октомври, ако вотът за него като кандидат за кмет на София се окаже слаб. Засега той остава като "независим" народен представител. "Ще седя (в пленарната зала – б.р.) до колежката Ана Баракова, предполагам. Прекрасна перспектива, чудесна колежка,“ реагира Кадиев, пораздразнен от въпросите на медиите. Депутатът не скри, че амбицията му е да бъде втори след Йорданка Фандъкова и да стигне до балотаж на изборите. Той заяви, че няма да преминава в друга партия, но отговори уклончиво на въпроса дали би създал свой политически проект. Кадиев отново повтори, че от резултата на вота за него на кметските избори в София зависят политически му планове след това.

Постъпката на Георги Кадиев не би трябвало да е толкова изненадваща, ако се проследи цялостното му поведение. Просто сега бомбата със закъснител се взриви. Депутатът с преференцията почти никога не бе съгласен с решенията на партийното ръководство, критикуваше го открито и остро, винаги имаше някакво свое по-различно мнение, което държеше да изкаже, без да е ясно дали защитава свои принципни убеждения, или някакъв частен интерес - личен или корпоративен. Никой в партията не му пречеше да говори каквото си иска, по-скоро партийните водачи се отнасяха към това с пренебрежение и безразличие. Най-вероятно защото не искаха да му създават ореол на неразбран, недооценен и потиснат от партийния апарат мъченик.

В БСП от 90-те години насам винаги е имало по-леви или по-центристки вътрешни дисиденти и дисидентски движения. Само че съществува граница на допустимост и инакомислие, която не би трябвало да бъде прекрачвана, ако човек иска да остане в тази партия заради идеите и убежденията си. Някак си не върви да тръгнеш челно срещу своите - със съзнанието, че подлагаш крак на официално избрания кандидат, и да продължаваш да стоиш в партията и парламентарната й група. Със заинатяването да остане в БСП, но да прави каквото си иска, докато чашата на търпението не прелее и не бъде изхвърлен, Кадиев донякъде придобива имиджа на "една по-млада версия на Близнашки". Това бе един от най-точните коментари в социалната мрежа.

 

 

Паргов: Кадиев е част от план на ГЕРБ и АБВ срещу БСП

"Георги Кадиев прави услуга на ГЕРБ. Той е част от организиран план срещу БСП, в който участват и представители на АБВ", заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Той извади  стенограма с финала на изказването на Кадиев на градската конференция на БСП - София на 25 юли: "И последният въпрос, който е хубаво да се изчисти - какво ще правя, ако загубим? Надявам се, поне ми вярвате на това, което говоря - категорично заявявам, че няма да се кандидатирам нито като независим, нито като кандидат на друга политическа сила, а ще пожелая успех на кандидата за кмет, който и да е той. Ще му помагам, когато той или тя поиска, разбира се, ще си мълча, ако не поиска. Защото аз все още считам, че имам някаква мисия в БСП и тази мисия е нещо да се промени. И тя не зависи от днешния избор - дали ще бъда кандидат за кмет, или не."

"Този "принципен" и "последователен" човек Георги Кадиев се извъртя като фурнаджийска лопата само за 48 дни”, коментира Паргов. Той призна, че случилото се с Кадиев е изключително неприятно за БСП. "Приемам го като забит нож в гърба, а не като помощ за свалянето на Йорданка Фандъкова от кметския стол”, заяви лидерът на столичните социалисти. Според него Кадиев ще играе в уреден мач. За мисията в БСП, която Кадиев очевидно сам си бе вменил, не стана и дума. "Неговите зависимости са публична тайна и от етична гледна точка не бих желал да ги коментирам. В последните месеци неговото поведение е много странно. Най-накрая се видя защо се държеше по този начин", каза още Паргов.  По думите му Кадиев е галеник и храненик на партията от десет години. "Това, което той направи сега, за мен е безочие и безсрамие! Не обичам лицемерите!", категоричен е Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във