Банкеръ Daily

Общество и политика

Болният от COVID-19 може да разнесе заразата дори с дрехите си, предупреди проф. Генчо Начев

Сърдечно болните имат понижени защитни сили на организма си, а коронавирусът се преодолява от силен имунитет. Една белодробна недостатъчност води до задържане на вода и по този начин е много вероятно да се развие инфекция и пневмония. Това заяви пред БТВ националният консултант по кардиохирургия и директор на болница "Св. Екатерина" професор Генчо Начев.

„Първият съвет към пациентите със сърдечни проблеми, е да си останат вкъщи, вторият - да спазват стриктно терапията си, трето - ако се почувстват зле да се обадят на личния или лекуващия си лекар. Ако положението се задълбочава, получават се болки в гръдната област, ще трябва да се потърси помощ в болница“, поясни той. Проф. Начев допълни, че свиването на белите дробове може да повиши кръвното налягане, което е опасно за пациентите.

„Спрели сме плановите операции в момента, на разположение сме само при спешни случаи, намалили сме персонала. Всеки пациент, който идва се изследва с бързия тест, който е ориентировъчен, но не сигурен, след това се прави по-прецизния. Важно е как се съблича един пациент, защото дори дрехите разнасят зараза“, предупреди кардиологът.

Проф. Начев допълни, че са отделили едно интензивно отделение за кардиология с четири легла, което е изолирано. „Това е максимум във възможностите на болницата“, коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във