Банкеръ Weekly

Общество и политика

Болниците затъват в кредити

Лечебниците се спасяват с банкови заеми.

Дълговете на държавните и общинските болници отдавна надхвърлиха 400 млн. лв., а най-неприятното е, че над 150 млн. лв. от тях са просрочени вземания. Така голяма част от лечебниците са принудени да прехвърлят всеки лев, който получават (със закъснение) от здравната каса по сметките на многобройните си кредитори. Заработеното по клинични пътеки едвам покрива заплатите на персонала и издръжката, а неплатените сметки за лекарства, апаратура, ток, вода и парно набъбват все повече. Независимо че притежава контролния пакет акции в голяма част от ключовите за здравната ни система клиники, държавата няма право да погасява дълговете им, нито да ги субсидира допълнително,тъй като са търговски дружества. Публична тайна е, че болниците потъват, защото огромната част от клиничните пътеки са недофинансирани, а колкото по-тежки и спешни случаи приемат, толкова по-големи дългове трупат. В същото време фармацевтичните компании и дистрибуторите си чакат парите до 60 дни и много-много не се интересуват, че някои са закъсали и нямат пари за заплати и храна, или че работят по оздравителни планове и рано или късно все пак ще се издължат.

Голяма част от кредиторите са безкомпромисни и запорират сметките на здравните заведения, спират доставките към тях и ги поставят в невъзможност да продължат дейността си. Забутани в "път без изход", все повече болници решават финансовите си проблеми с трупане на нови дългове. Например "МБАЛ-Мездра" ЕООД обяви обществена поръчка за избор на финансова институция, която да предостави за нуждите й оборотен кредит в размер до 200 000 лева. Предисторията на случая е много показателна. През февруари 2013-а е сключен договор между „МБАЛ-Мездра” и „Софарма Трейдинг”АД за доставка на лекарствени средства, инфузионни разтвори и психотропни наркотични вещества на обща стойност 247 621 лева. Лечебницата обаче е имала и стари задължения към същия доставчик от над 305 хиляди лв., от които е разплатила почти 170 000 лв. без лихвите. През март 2014-а е подписано второ споразумение между двете дружества за срок от 13 месеца, с което е разсрочено задължение от 260 000 лева. До края на октомври 2014-а болницата редовно погасява вноската от 21 000 лв. месечно, въпреки че това е почти непосилно за нея. Проблемът е, че през 2014-а здравната каса й плаща изработеното на 65-70%, какъвто е нейният месечен лимит, а парите за надлимитна дейност идват с два-три месеца закъснение. В същото време болницата покрива задължения към ЧЕЗ, ВиК, "Петрол" и „Овергаз Запад", плаща работните заплати и осигуровките и остава без оборотни средства за лекарства. На 14 октомври „Софарма Трейдинг” спира зареждането с медикаменти, при все че има договор, сключен след проведена процедура по Закона за обществените поръчки и че "МБАЛ-Мездра" изрядно спазва споразумението за разсрочено плащане. Болницата може да подпише дългосрочен контракт с друга фирма само ако „Софарма трейдинг” се откаже, а пари кеш липсват в касата. От фармацевтичната компания заявяват, че ще продължат доставките само ако получат поне половината от просрочените към тях дългове в размер на общо 306 000 лева. Пред угрозата да спре работа медицинският съвет на здравното заведение решава да вземе кредит. Поканени на процедурата по договаряне без обявление са местните клонове на "Сибанк", "Сосиете Женерал Експресбанк", "Уникредит Булбанк", "Пощенска банка" и FIBANK, а търсените "бързи" пари са 200 000 лева.

През последната година още 5 болници са потърсили кредитно разрешение на финансовите си проблеми. Това са МБАЛ "Д-р Д. Павлович" в Свищов, МБАЛ "Рокфелер" в Петрич, МБАЛ Белене, Специализираната болница "Д-р Трейман" във Велико Търново и МБАЛ Левски. Свищовската болница е взела заем от Общинска банка в размер на 500 000 лв. за разплащане с кредитори като за 60 месеца трябва да върне малко над 579 000 лева.  Петричката "Рокфелер" е поискала петгодишен заем до 600 000 лв. за рефинансиране на  кредитите си, като за обезпечаване е посочила банковите си сметки, договорна ипотека върху имоти и поръчителство от страна на местната община. На офертата е откликнала само Първа инвестиционна банка, която е отпуснала кредит от 170 000 лв. без ДДС.
Болницата в Белене е направила заявка за 400 000 лв. , посочвайки, че ще го погасява със собствени средства и от годишната субсидия, отпускана от принципала на заведението - местната община. Заемът от 124 573 лв. й е даден от плевенския клон на Инвестбанк.

Любопитен е случаят със Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Велико Търново. Ръководството й се нуждае от 900 000 лв., с които да изплати стари задължения към общината, дългове към други кредитори, да купи медицинско оборудване и да направи ремонт. Като залог се предлага ипотека на недвижим имот, представляващ поликлиниката и земята на болницата. Търгът обаче е прекратен, тъй като не се явява нито един кандидат. На два пъти лечебницата в гр. Левски пък не успява да намери кредитор, който да й отпусне овърдрафт за 100 000 лв.- в първия случай желаещи липсват, а впоследствие документите по обществената поръчка са некоректно зададени. Като цяло изглежда, че банките все още са предпазливи, когато става дума за отпускане на заеми на болниците и рядко им дават исканата сума в пълен размер. Няма и как да бъде иначе, тъй като при сегашното състояние на здравната ни система приходите от дейност са "плаващо" понятие и не могат да се приемат като твърда гаранция за обезпечение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във