Банкеръ Daily

Общество и политика

Болниците в Югозападна България нямат апаратура за PCR тестове

Нито една от болниците в Югозападна България не разполага с апаратура за PCR тестове, които дават по-точен резултат за коронавируса. Това обяви управителят на онкоболницата в Благоевград д-р Георги Георгиев.

По думите му, регионът е лишен от съвременна медицинска апаратура за лабораторна диагностика. Той бе категоричен, че в Благоевград няма такъв апарат, но същото било положението и в Кюстендил и Перник.

Апаратурата за PCR тестове служи за отчитане на резултата им. Така на практика, дори и да се правят тестове, те не могат да се отчитат, което ги обезсмисля, поясни Георгиев пред БНТ.

Лечебните заведения не могат да получат ясна картина за заболеваемостта в областта. В момента пробите се транспортират до София и резултатите излизат по-бавно.

В Плевен пък се оплакват от липсата на PCR тестове изобщо. В лабораторията има остър недостиг на по-точните тестове за коронавирус. Причината е, че се изследва целият шивашки цех с 900 служители, който е огнище на COVID-19 в града. Около 40% от изследваните са дали положителна проба.

Очаква се до края на седмицата тестовете там да бъдат изчерпани, обясни ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов пред Нова телевизия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във