Банкеръ Weekly

Общество и политика

Болниците в България са прекалено много, смята здравният министър

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че 400 болници за 7- милионна България са прекалено много. Тя допълни, че проблемът „честно трябва да бъде поставен пред хората и ако има друга болница на 10-20 километра, която да предоставя пълно лечение, тяхната болница ще трябва да бъде затворена”.

Здравният министър не се отказва от идеята за изграждането на 11 спешни центъра за медицинска помощ, макар че за тази система ще е нужен голям паричен ресурс. Андреева коментира пред БНТ, че вероятно изграждането на тези центрове ще отнеме 2-3 години.

Почти целият ресурс на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отива за медикаменти и медицински изделия. „Това не е нормално за развития свят, към който се стремим. Там само половината от средствата отиват за медикаменти”, обясни още Андреева. Трябва да има промяна в правилата, за да останат пари и за клинични пътеки, за болници и медици, допълни тя.

Отварянето на позитивния лекарствен списък само веднъж в годината няма да остави болни без лекарства, категорична беше Таня Андреева. „Те няма да чакат година, за да получат лекарства, дори и в момента за някои заболявания има по 2-3 медикамента”, коментира тя и допълни, че има случаи на вкарване на лекарства в списъка, без да бъдат изваждани други, дори и да има резистентност към тях от пациентите.

Здравният министър коментира и данните от одита в здравеопазването, изготвен от Сметната палата. Системата е затлачена – не се усвояват добре европейски средства, болници са пред фалит, а основната причина е липсата на контрол и решения, взимани без мисъл, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във