Банкеръ Daily

Общество и политика

Болница „Св. София“ получи апаратура от „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“. Лечебното заведение е сред получилите апаратура като дарение от инициативата „Българската Коледа“. Апаратът е от най-ново поколение и дава повече възможности за рехабилитация на пациенти в по-тежко състояние, благодарение на съвременни технологии и раздвижване чрез обратна връзка. Използва се виртуална реалност, което увеличава мотивацията и участието на пациента.

Ранната системна рехабилитация на деца е на вниманието на благотворителната инициатива "Българската Коледа" вече няколко кампании, посочи президентът.

"След дълги години усилия, след препоръките на лекарите, след молбите на множество родители, ние най-сетне имаме такъв апарат за роботоасистирана комплексна рехабилитация. Помагаме и вече в различни сфери. Имаме тук доставени апарати за роботоасистирана рехабилитация на горни и долни крайници, за анализ на движенията. Преди две години, по моя лична покана, великият магистър на Малтийския орден дари тук и робот за рехабилитация във виртуална среда", каза Румен Радев.

В специализираната болница за рехабилитация "Св. София" има архитектурен план за нов център.

"Тази нова апаратура да може да бъде използвана пълноценно. Надявам се да има нужното финансиране. Нашите деца го заслужават", заключи Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във