Банкеръ Weekly

Общество и политика

Болна ли е Франция?

Международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис отне в късните часове на 19 ноември най-високата инвестиционна оценка на Франция. Това е второто в рамките на тази година понижение на френския кредитен рейтинг, след като през януари Стандард енд Пуърс предприе същия ход. Така в момента единствено Фитч рейтингс оценява Франция с тройно А.


Муудис поясни, че сваля френския кредитен рейтинг с една степен - от Ааа на Аа1 с отрицателна перспектива, заради множеството структурни предизвикателства, включително и постепенната и устойчива загуба на конкурентна мощ и отдавшната липса на гъвкавост на местните пазари на труда, стоките и услугите. Агенцията подчерта също, че фискалната перспектива на страната е несигурна и способността й да устои на бъдещи шокове в еврозоната намалява. Експертите на Муудис смятат, че ангажиментите на Франция към поразените от кризата държави от периферията на еврорегиона, чрез търговските връзки и банковата й система, са непропорционално големи и евентуалните й задължения в подкрепа на другите членки на общността растат.


Рейтинговата агенция не изключва възможността да направи още едно понижение на кредитната оценка на Париж през следващите 12-18 месеца, ако френската икономика продължи да се влошава, трудностите по прилагането на обявените от кабинета на социалистите структурни реформи се задълбочат или в случай на ескалация на кризата в еврозоната.


Френският финансов министър Пиер Московиси побърза да обвини предишното правителство на Никола Саркози за намаления рейтинг и каза, че мярката трябва да се приема спокойно. Той увери, че тя ще стимулира правителството да продължи обявените реформи за намаление на бюджетния дефицит до 3% от БВП през 2013-а и за справяне с намаляващата конкурентоспособност. Те включват пакет от инициативи за свиване на фирмените разходи за работна сила с 20 млрд. евро, за увеличение на инвестициите и за известно облекчаване на силно рестриктивните регулации на трудовия пазар.


Пазарни анализатори припомнят, че след като Стандард енд Пуърс понижи с една степен кредитната оценка на Франция през януари, държавните й облигации поеха нагоре. С други думи - разходите за обслужването им се понижиха, което е противоположна на събитието реакция. Преоценката от 19 ноември обаче ще има по-скоро политическо, отколкото финансово влияние, е мнението на експертите. Миналата седмица съпартийци на германския канцлер Ангела Меркел нарекоха Франция болният човек на Европа, а френският вестник Либерасион публикува на челната си страница статия, показваща германското недоумение от политиката на Оланд. Това принуди финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле да предупреди, че правителствата на двете най-големи европейски стопанства не трябва да се критикуват взаимно. В реч пред парламента в Берлин на 20 ноември пък Шойбле подчерта, че най-важният германски партньор е получил леко предубедена оценка от рейтингова агенция, но рейтингът на Франция продължава да е много стабилен.


След като френските социалисти спечелиха парламентарните избори през пролетта, Париж и Берлин поеха в противоположни посоки. Оланд намали възрастта за пенсиониране на някои категории труд, обложи със 75% данък лицата с годишни доходи над 1 млн. евро и качи минималната заплата. Нещо повече, той непрекъснато притиска Меркел да разхлаби желязната дисциплина за икономии, за да се справи с продължаващата вече три години криза на държавния дълг в еврозоната.


Връзката между Франция и Германия от икономическа гледна точка е като брак под дулото на пушка, казва в телефонно интервю за агенция Блумбърг на 20 ноември Фредрик Ериксон - шеф на Европейския център за международна политическа икономия в Брюксел. Той добавя, че Берлин гледа безпомощно влошаването на френската икономика, което ще окаже влияние върху Германия и върху целия еврорегион, но не може да направи нищо.


Коментаторът на Файненшъл таймс Волфганг Мюнхау обаче не е притеснен за Франция. Той обосновава оптимизма си със сравнително добрия ръст на БВП на страната през третото тримесечие (0.2%), който показвал, че тя е по-жилава, отколкото признават повечето анализатори и наблюдатели. Мюнхау не приема етикета за болния човек на Европа, лепнат на Париж единствено заради френската конкурентоспособност, около която, според повечето коментатори напоследък, се върти светът. Експертът поставя въпроса какви реформи е провел Саркози, докато е бил на власт, и припомня, че през 1999-а списание Иконъмист е присъдило приза болният човек на еврозоната на Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във