Банкеръ Weekly

Общество и политика

Болестта й отива

Ако за Владимир Илич Ленин левичарството беше детска болест на комунизма (по името на книгата му от 1921 г. - бел.ред.), сега се оказва, че за Българската социалистическа партия заболяванията не само не са противопоказни, ами й стоят добре. Извадената от контекста реплика на Антон Кутев, че социализмът е като СПИН и се предава по наследство или по полов път, стана повод неприятелите на социалистите отново да потъркат доволно ръце. Нещо, което не бяха правили от 19 май, когато Първанов се оттегли от битката за председател на партията. Макар виновникът да получи подкрепата на Станишев, другарският съд в БСП скорострелно му повели да се извини.


Може да се поспори кой вкара автогола - Антон Кутев или Корнелия Нинова. Не че мълчанието на партийците за очевидни гафове на техни колеги е похвално. Просто, ако не беше декларация на депутатката, която даде широка гласност на случая в оскъдното на новини и теми късно лято, широките читателски маси едва ли щяха да забележат паметната мисъл. Впрочем, ако всяка глупост, казана от политик, предизвикваше подобни драми, българските партии щяха да се цепят поне три пъти годишно.


Обикновено, за да бъде запомнено едно интервю, то трябва да се отличава от останалите, които излизат всеки ден по медиите, с това, че носи някаква нова информация. Или евентуално с невероятен гаф. В случая е спорно дали имаше такъв - просто се публикува един по-скоро личен, а нетолкова политически разговор с червения функционер, в който той изстрелва неподходящо сравнение. Кутев споделя прозрението си в отговор на въпрос за дъщеря му, която харесвала социалистическите символи. В това обаче няма нищо чак толкова епохално и тъпизмът спокойно щеше да потъне в забрава. Възможно е обидчивата Корнелия да е съзряла поле за реванш след отстраняването й от Изпълнителното бюро на БСП преди около три месеца.


В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си. Дъщеря ми Мина вече участва в няколко кампании, въпреки че е едва на 16. На мен също никой не ми е давал избор в коя партия да членувам - баща ми бе един от големите активисти в София. Но станах член на БСП чак през 2001 г., когато реших, че тя вече отговаря на моите критерии. Това уточнява Кутев по-нататък в интервюто. Само в социалистическата партия сравнението със СПИН може да ти докара толкова главоболия със съпартийци. Ако някъде има пикантерия, то тя е в това, че непълнолетните не могат да участват в предизборни кампании, а дъщерята на Кутев е на 16 години. Никой обаче не обърна внимание на това...


Левицата отново има нужда да изпусне парата. Дори и конгресът на ПЕС през септември, на който се очаква Станишев да бъде избран за председател, очевидно не е в състояние да овладее страстите на обидените. Нещо повече - група редови социалисти информираха ПЕС за СПИН скандала и накиснаха Станишев за подкрепата му за виновника. Преди това самият Кутев се впусна в лични нападки към Нинова и я наклепа, че синът й учел в Америка... През седмицата задочни реплики си размениха и Румен Петков и Дора Янкова , а общинският съветник Георги Кадиев също настоя Кутев да се оттегли. Случайно или не бившият президент Първанов, чиито привърженици са обвинявани, че стоят зад скандала, реши да проговори точно сега и обеща, че ще се включи по-сериозно в политиката през есента.


С две думи - след няколкомесечна пауза левицата отново изглежда нелепо, защото се потопи във вътрешните си дрязги. А с тях, за разлика от останалите партии, тя не е свикнала да се оправя публично. Ако БСП страда от някаква болест, то тя няма да е СПИН, а от далеч по-разпространената в региона балканизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във