Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков твърди, че е плащал 20% от печалбата си на управляващите

Под формата на комикс обвиняемият бизнесмен Васил Божков разказва, че е плащал 20% от печалбите си на управляващите. 

Със шаржове Божков разяснява как се е стигнало до промените в Закона за хазарта, чрез които са наложени различни по размер такси върху хазартната дейност. 

В рисунките се припомнят промените, въведени по предложение на Георги Кадиев, когато бе депутат от БСП, а след това са направени изменения от Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Божков твърди, че плащането на такса в размер на 15% от оборота според текстовете на Кадиев, щяло да затвори "Националната лотария". 

После комиксът пресъздава среща между премиера Бойко Борисов и Васил Божков. Борисов казал на Божков "аз ще оправя нещата, но после ще помагаш" и го изпратил при шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

"Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират", е цитирана да казва депутатката от ГЕРБ.

"Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същият закон с това малко изменение", продължава разказът на Божков. 

След това Борисов изпратил Божков при "Заместник-главатаря по Финансите", който му казал, че ще работиш по този закон и ще им дава 20% от печалбата си, иначе щели да отменят закона.

Божков твърди още, че през цялото това време платил и 500 млн. данъци на държавната хазна.

В началото на тази година Комисията по хазарта издаде осем акта на четири фирми на Божков с общ размер 693.10 млн. лв. лихви и главница за забавени и неплатени хазартни такси. В същото време с промени в закона парламентът забрани частните лотарии и тази дейност бе поета от Българския спортен тотализатор.

На 27 май Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бизнесмена Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления.

По новото досъдебно производство срещу Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на четири човека, както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на жена.

В началото на годината срещу Божков бяха повдигнати още 11 обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. 

Към момента бизнесменът е в Обединените арабски емирства, прокуратурата е поискала неговото връщане в България, но няма официална информация за постъпил отговор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във