Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков: След 11 юли ме очаквайте

Обвиняемият бизнесмен и създател на партия "Българско лято" Васил Божков показа откупения артефакт, за който твърди, че е иззет от прокуратурата. Артефактът е бронзова хидрия от IV век пр. Хр., като бизнесменът се е сдобил с нея през 2008 година, става ясно от документ, който Божков показа пред репортери чрез видеоконферентна връзка. 

Артефактът се появил на черния пазар в Европа. Хазартният бос го откупил и го изпратил в България, за да го покаже. Не пожела да каже на каква стойност го е откупил. Бизнесменът не знае кога, как и защо ценният предмет е изчезнал и как се е появил на черния пазар. Той не вярвал на видеата и снимките, с които държавното обвинение показа как се съхраняват ценностите от иззетата от него колекция в Националния исторически музей.

Божков разкри, че е завел дела в лондонския съд срещу България за щети и унищожаване на културни ценности.

Бизнесменът е убеден, че след 11 юли партията му ще влезе в парламента. "Макар че възможностите на ГЕРБ не са за подценяване. Те все още контролират много неща, имат огромни финансови ресурси и пак се опитват да направят изборите нечестни - сплашват хората, купуват гласове", каза той.

Васил Божков заяви, че не може да каже колко струва предизборната му кампания, тъй като и самият той не знаел. Попитан ще се върне ли в България, отговори: "След 11 юли ме очаквайте". 

За санкциите срещу него от щатското финансово министерство по закона "Магнитски", хазартният бос твърди, че това не му се е отразило по никакъв начин. Имуществото му така или иначе било блокирано от КПКОНПИ и държавното обвинение. А американците просто преписали "безсмислените обвинения на нашата прокуратура". Това било политическа намеса във вътрешните работи на страната. "Ние такова нещо, ако сме във властта, няма да допуснем", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във