Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков ще участва в изборите с регистрацията на партия БНО

Бизнесменът Васил Божков ще използва регистрацията на партия "Българско национално обединение" (БНО), за да участва в предстоящите парламентарни избори. Партия БНО предоставя 100% от листите на Божковата формация "Българско лято"

"Въпреки опитите на Прокуратурата и хунтата да спре ПП "Българско лято" да се яви на избори, ние ще участваме", съобщи Божков. По-рано той заяви, че "поради мерки за сигурност" анонсът ще се забави с два часа. "Не съм политик. Никога не съм искал да бъда. Имах мисия – да спасим културното наследство на България, сега мисията ми е друга – да спасим бъдещето. Бъдещето се кове днес. Хунтата всячески се опитва да ни попречи, няма да успеят. Мандатоносител ще бъде обявен. Ние сме силата", каза Божков, който се намира в Дубай. 

Кои са БНО

Зараждането на партията "Българско национално обединение" е от 2013 година. Неин председател е Георги Георгиев, който по онова време я определя като "центристка". През 2016 г. БНО представи за кандидат президент Румен Гълъбинов, а адв. Веска Волева - за вицепрезидент.

През годините Георгиев е бил кандидат за евродепутат. Тогава той заявява, че трябва да работим за Европа на нациите. Мнението му е, че "еврокомисиите освен чрез предписания, с нищо не са помогнали на нашата страна".

На изборите за евродепутати през 2019 г. водач на листата на БНО е съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения Банева. Баневи бяха обвинени като организирана престъпна група за данъчни престъпления. Те са обвинени в пране на пари, незаконно притежаване на оръжия и други злоупотреби.

Защо Божков ползва чужда регистрация

Партията на Божков "Българско лято" не успя да се регистрира за участие в изборите на 4 април, след като прокуратурата обжалва решението на Софийския градски съд, с което формацията на Божков бе допусната да се впише в регистъра на политическите партии.

Впоследствие Божков предложи на Слави Трифонов да се явят с общи листи на предстоящите парламентарни избори, а шоуменът отказа. В отговор бизнесменът каза по адрес на Трифонов: "Слави - силен егоцентризъм, още по-силни зависимости. Стабилна патерица за хунтата. Жалко."

Цацаров в атака

В понеделник Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че е завела искове за конфискация на имущество за 280 млн. лв.. на Васил Божков. Става дума за моторна лодка за 1 100 000 лв., както и самолет с пазарна стойност от 34 милиона. Васил Божков може да се раздели и с яхта за 41 000 лева. Искът включва апартаменти в центъра на София, жилище в Балчик, двуетажна къща и имоти в Гърция, както и недвижими имоти в Париж.

Божков определи съобщението на Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, като "предизборен шум". "Тези дела са заведени отдавна. Време е да бъдат решени по закон", написа босът на "Нове холдинг".

Преди година срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на "Ефбет" братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании. Стигна се и до промените в Закона за хазарта, които бяха лансирани от Валери Симеонов и прокарани скоростно през парламента. С тях цялата дейност по организиране на игри с лотарийни билети бе прехвърлена към държавното тото. 

Статията е обновена в 15.22 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във