Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков ще съди Гешев заради иззетата колекция артефакти

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков обяви, че е завел дело срещу държавата пред "международни правни институции" заради изземаването и неясната съдба на предметите от колекцията му артефакти. 

"Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция "Васил Божков", съобщи босът на "Нове холдинг". 

Той цитира Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г., които по думите му криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

"За разлика от прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово издържани обвинения", коментира още Васил Божков. 

Нови обвинения

В сряда (27 май) Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бизнесмена Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления.

По новото досъдебно производство срещу Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на четири човека, както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на жена.

Тези обвинения са по сигнал на бившия партньор на Божков и собственик на веригата "Ефбет" Цветомир Найденов, който неотдавна заяви, че "за Божков да поръча убийството на един човек е като за нас да си поръчаме пица". Найденов твърди, че Божков е заплашвал него и брат му Боян с убийство през юни 2019 г., а още през 2016 г. го е рекетирал. 

В началото на годината срещу Божков бяха повдигнати още 11 обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. 

Към момента бизнесменът е в Обединените арабски емирства, прокуратурата е поискала неговото връщане в България, но няма официална информация за постъпил отговор. 

Казусът с колекцията

Васил Божков твърди, че ритон от иззетата му колекция е пуснат на пазара. Босът на "Нове холдинг" публикува документ за закупуването на ритона, протокол от изземването на въпросния артефакт, както и онлайн кореспонденция между него и неназовано лице, че предметът е обявен за продан. 

Директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова обяви, че никой не продава ритона на Божков, в музея не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било.

Божков обвинява властите, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници". А неговата фондация - "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО.

Прокуратурата започна процеса по изземането на картините на Божков още в края на януари, веднага след повдигането на първата порция обвинения срещу бизнесмена.

Отношенията с финансовия министър

Божков не пести усилия и в персоналните си атаки срещу министъра на финансите Владислав Горанов. Бизнесменът упреква министъра, че през последните месеци той и "подчинените му структури -  Държавна комисия по хазарта, НАП и финансовата инспекция нарушиха законите хиляди пъти".

Босът на "Нове холдинг" дава пример с последните им действия - направена е възбрана върху Телефонната палата в София за невнесено ДДС от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети. От публикуваните от Божков документи се вижда, че НАП е наложила възбрана върху два имота - кафене и нощен клуб на територията на Телефонната палата. 

Сградата е собственост на свързаното с Васил Божков дружество "НГ Пропърти". Той я купи през май 2017 г. от БТК за 17.3 млн. евро. Божков планираше в сградата да бъде направен музей, където да изложи частната си колекция от културни ценности.

Преди това Васил Божков публикува кореспонденции от 2018 г. и 2019 г. между него и човек, записан в телефона му като "Vladi Goranov". От разпространените разговори се вижда, че двамата обсъждат срещи помежду си „инструкции“ от страна на министъра към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

Финансовият министър заяви, че не помни кореспонденция с Божков, в която да са коментирали Държавната комисия по хазарта. И повтори, че редовно си комуникирал с много бизнесмени за бизнес климата у нас, изреждайки Гриша Ганчев, Валентин Златев, Пламен Бобоков. 

"Позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително на министър-председателя, и тя е необоснована. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство", бе последният коментар на Владислав Горанов по темата - от 18 май. 

От коментарите на премиера Бойко Борисов се разбра, че оставката и смяната на финансовия министър не са на дневен ред. До момента прокуратурата също не обявила официално дали проверява изнесената от Божков информация. 

В основата на първата порция обвинения срещу Божков стоят 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании. Впоследствие със законови промени, бе създаден държавен монопол в разпространението на лотарийни билети. Дейността бе поета от "Български спортен тотализатор" за сметката на "Националната лотария" и "Лотария България". Сметките на двете дружества бяха запорирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във