Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков ще се яви на изборите, обещава пряка демокрация и възмездие

Укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков пусна поредното видеообръщение във Фейсбук. В него той анонсира приоритетите на бъдещия си политически проект "Българско лято". Божков обещава скоро да публикува в социалната мрежа платформата на проекта.

Бившият хазартен бос, който е с 18 повдигнати обвинения, се обръща към "тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина". Според него "третата национална катастрофа е факт", а "Българско лято" е проект за спасение на родината".

Проектът представлява:


  • Създаване на политическа партия, която да участва в изборите.

  •  Отнемане властта от хунтата и възмездие за виновниците.

  • Пряка демокрация. Всеки българин, независимо къде се намира, може пряко да участва във взимането на решения за настоящето и бъдещето на страната.

"Българите са честни и достойни хора, не са толупи, мисирки или маргинали. Ще се опитат да ви уплашат и разколебаят. Ще се опитат да ви купят. Ще се опитат да ви кажат, че нямаме шанс. Ще сменят лицата си, правейки благотворителност и дарения с откраднатото от вас. Те имат властта, медиите и парите. Не им вярвайте. Един глас може да бъде заглушен, милиони – не.

Да вземем нещата в свои ръце.

Силата е в нас. Ние сме силата", завършва посланието си бизнесменът.

Божков обяви началото на проекта си "Българско лято" на 15 юни. Според публикуваните от него позиции, проектът му залага на върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители и референдуми за важни обществени теми. Освен това бизнесменът настоява за електронно гласуване и администрация, прозрачност на отношенията между бизнес и власт, персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона. Обещания имаше и за забрана на партийните субсидии и за финансова ревизия на досегашното управление.

Припомняме, че на 4 юли Специализираната прокуратура разпространи съобщения за документи, снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати,  открити и иззети при акцията в събота в столичния квартал “Симеоново“ във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група с ръководител  Васил Божков.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат както техни лични данни като домашни адреси, ползвани телефонни номера, така също и подробна информация, забележете, за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на негово семейство“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя допълни, че в друг от профилите се посочва, че адресът на магистрата е установен чрез техническо средство. „Открито и иззето е неподписано копие от постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 година за отказ от образуване на досъдебно производство”, съобщи още Милева. Тя поясни, че преписката е била образувана във връзка с издадено уведомление от Министерство на икономиката, съдържащо данни за извършени престълления, свързани със злоупотреба с европейски средства.

В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

На адреса в кв. "Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта - "Дневник", "Frognews", "Гласове", "Topnovini", "Press TV", "Liberta", съобщават от прокуратурата.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми, се казва в съобщение от прокуратурата.

По повод това Божков в неделя обеща да представи свидетел, "когото властта не може да накара да замълчи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във