Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков се включи на живо от Барселона

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков се включи на живо във Фейсбук. Във видеоклипа той съобщава, че се намира в Барселона, седмица след като написа "Идвам".

С тениска с надпис "Бъдете смели" Божков апелира всички, които са "пострадали от хунтата", да гласуват за него. "Остават броени дни до вземане на съдбоносно решение за страната. Ако то е неправилно, страната ни е обречена да изчезне. Обръщам се към всички, правили бизнес с мен в годините. Досега сме вземали правилни бизнес решения. Сега е моментът да спасим родината. Говорете с близки, познати, с родините си. Призовете ги да гласуват за нас. Обръщам се към всички, пострадали от хунтата. Вие сте най-силно мотивирани това да не се случи никога повече", заяви той. "Не им вярвайте. Държат ви в страх и бедност, за да ви манипулират и управляват по-лесно. Не вярвайте на платени медии и социологии. Не вярвайте, че нищо няма да се промени", каза още обвиняемият бизнесмен.

Той подчерта, че в листите на партията му нямало бивши политици, които да носят вина за ограбването на България през последните 30 години: "Обещавам всички виновни за геноцида над държавността и българския народ да си понесат заслужено наказание. Без изключение! Бъдете смели!"

Преди седмица укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков обяви, че Съдът на Европейския съюз в Люксембург е отменил европейската заповед за ареста му. Божков, който е и лидер на партията "Българско лято" и кандидат за депутат, съобщи новината във Фейсбук. Той публикува изображение с череп, модифициран в стила на партийното лого на "Българско лято", и надпис "ИДВАМ".

"Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на съда, е невалидна. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург. Още вчера Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Определени са като “негодни”.

Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна. Като Иван Гешев", написа Божков.

Той публикува и линк към решението на Съда.

Партията на хазартния бос не успя да се регистрира за участие в изборите на 4 април, след като прокуратурата обжалва решението на Софийския градски съд, с което формацията на бизнесмена бе допусната да се впише в регистъра на политическите партии.

Впоследствие Божков предложи на Слави Трифонов да се явят с общи листи на предстоящите парламентарни избори, а шоуменът отказа. В отговор хазартният бос каза по адрес на Трифонов: "Слави - силен егоцентризъм, още по-силни зависимости. Стабилна патерица за хунтата. Жалко."

Бизнесменът ще използва регистрацията на партия "Българско национално обединение" (БНО), за да участва в предстоящите парламентарни избори. Партия БНО предоставя 100% от листите на Божковата формация.

Божков ще води листата на "Българско национално обединение" в столичния 25-и избирателен район. Там той ще мери сили с лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова, както и срещу Христо Иванов от "Демократична България". В същия район е и устатият адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!"

В началото на март Върховният касационен съд все пак потвърди решението на Софийския градски съд за вписване на „Гражданска платформа Българско лято“ в регистъра на политическите партии. Решението за регистрацията на формацията на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков е окончателно.

Решението излезе ден, след като върховните съдии изслушаха възраженията на прокуратурата срещу регистрацията на „Българско лято“ заради съмнения имало ли е наистина учредително събрание и заради съвпадение на партийното лого с това на енергийна напитка.

Според окончателното съдебно решение, нотариално заверени декларации на учредителите доказват, че събрание, макар и онлайн, е проведено, а по отношение на партийните символи законът забранява само в тях да се използват държавни и религиозни знаци или изображения, накърняващи общочовешките ценности, или противоречащи на добрите нрави, пишат в мотивите си върховните съдии.

Предстои формацията на разследвания за 19 престъпления Васил Божков да бъде вписана в регистъра на политическите партии.

Междувременно от Спецпрокуратурата обявиха, че за разследването срещу хазартния бос се ползват и инструментите на международна правна помощ. Повод за съобщението е видео, публикувано от "Биволъ", показващо имоти, собственост според сайта на  Васил Божков, намиращи се на знакови места в Париж.

Миналата седмица Административният съд в София пък отмени решението от 2020 година на Националната агенция за приходите за запор на личното имущество на обвиняемия бизнесмен.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността.

При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочва съдията, който е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Решението е окончателно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във