Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков се отказва от "Левски", ако лотариите му останат без лиценз

Бизнесменът Васил Божков официално потвърди, че ако одържавят лотарията, няма да има възможност да финансирам футболния клуб "Левски".  

"Ако одържавят лотарията, просто няма да имам възможност да издържам клуба. Готов съм да остана начело, но не виждам смисъл", обясни Божков, който притежава частните лотарии "Национална лотария" и "Лотария България", посочи Божков при втората си среща с привърженици на "сините" в последните няколко дни. 

Към момента лиценз за организиране на моментна лотария имат държавният "Български спортен тотализатор" (БСТ), както и частните компании "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", чиито собственик е Васил Божков. Според предложенията на група депутати начело с Валери Симеонов обаче частните лотарии следва да останат без лиценз за тези услуги. 

"Днес АДФИ излезе с изявление, че частните лотарии не са спазили закона. Това не е така. Ние сме си платили всичко по закон", подчерта Божков и заяви, че предложените промени в Закона за хазарта нарушават конституцията.

Както "Банкеръ" съобщи, в сряда прокурори, полицаи и финансови инспектори започнаха претърсване в сградата на Държавната комисия по хазарта. Директор на финансовата инспекция Георги Начев поясни, че според действащи текстове от Закона за хазарта за един и същ вид хазартна услуга може да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. 

"Съпоставката на числата за периода 2014-2019 г. сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече", поясни директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

В петък феновете на Левски ще имат нова среща - този път с министър-председателя Бойко Борисов. По-рано тартор на сините запалянковци заплаши и с улични протести, които като нищо можели да прераснат в грозни сцени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във