Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков с видеопослание: "Времето им свърши. Страхът им вече е видим"

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков пусна видеообръщение, с което анонсира, че в рамките на следващите 10 дни ще представи предложението си за развитие на проекта „Българско лято“, т.нар. му политически проект. 

Бившият хазартен бос, който е с 18 повдигнати обвинения, отново атакува управляващите - основно ГЕРБ, като заявява, че унищожават културата, образованието, здравето, спорта, върховенството на закона.

"Обръщам се към всички, които през последните 10 години са били жертви на безчинства и произвол от страна на управляващите. Някои от вас избраха живот зад граница, други останаха в България. Някои се поддадоха на рекета и грабежите, други загубиха всичко", се казва в обръщението му от Дубай. 

Той твърди, че всяка опозиция е купена или разбита. Убеждавали, че нямат алтернатива.

"Времето им свърши. Страхът им вече е видим, защото не могат да запушат устите на всички. Не могат да уплашат всеки. Знаят, че действията им вече имат противодействия. И те ще стават все по-силни и видими. И в България, и в Европа. Промяната е неизбежна", казва още Васил Божков. 

Божков обяви началото на проекта си "Българско лято" на 15 юни. Според публикуваните от Божков позиции, проектът му залага на върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители и референдуми за важни обществени теми. Освен това бизнесментът настоява за електронно гласуване и администрация, прозрачност на отношенията между бизнес и власт,  персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона. Обещания има и за забрана на партийните субсидии и за финансова ревизия на досегашното управление.

В понеделник прокуратурата обяви актуална информация по разследването срещу Васил Божков. От съобщението стана ясно, че Борисов, Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова са били разпитани по настоящото досъдебно производство в качеството им на свидетели. 

В сигнал до държавното обвинение, президентството, международни институции и някои политически партии Божков твърди, че за 3 г. е предал 60 милиона лева по нареждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов, за което имал записи, снимки и свидетели и имал готовност да ги предостави.

Срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинения, включително за подбудителство към убийство, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, ръководене на престъпна група за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице.

Към момента бизнесменът е в Дубай. Прокуратурата е поискала неговото връщане в България, но няма официална информация за постъпил отговор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във