Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков с разкрития за 240 млн. лв. рекламен договор с "Нова телевизия" и Домусчиев

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува втора част от сигнала си до български и европейски институции. В нея се споменава договор за реклама на хазартните му компании и "Нова телевизия". Фигурира и подписът на собственика на телевизията Кирил Домусчиев, за чиято автентичност обаче няма гаранции.

"Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой. По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС. Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа", гласи публикацията на Васил Божков.

Още на 11 февруари Кирил Домусчиев обяви, че дългогодишното партньорство между хазартните компании и телевизията отива към своя край. Няколко дни по-късно промените в Закона за хазарта, чрез които "Национална лотария" и "Лотария България" бяха изключени от бизнеса с лотарийни билети, бяха обнародвани в Държавен вестник.

 

На 15 май Божков публикува две снимки от кореспонденции с човек, който е записан като "Vladi Goranov". Бизнесменът твърди, че за хазартния си бизнес е контактувал с финансовия министър, а не с Държавната комисия по хазарта. Последва съобщение от Министерството на финансите, че Владислав Горанов вече е изразил позицията си за твърденията на Божков още на 8 май и че "няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че "Божков не го касае". "Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен. Когато неговите съдружници изнесоха тези сигнали, видяхте, че органите си действат. Мен повече по никакъв начин не ме касае", заяви премиерът в събота (16 май). 

Главният прокурор Иван Гешев взе отношение по темата, признавайки, че не е чел изнесените от Божков съобщения. "Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Колегите казаха, че в тях не виждат нещо, което да налага някаква правна реакция от страна на прокуратурата", коментира Гешев в интервю за БНТ.

"Впечатлението ми е ,че това е поредна серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, като Цветан Василев, които се чувстваха недосегаеми в този криминален преход, източваха се милиарди, никой не ги закачаше, тогава те живееха в една правова държава, когато прокуратурата активно работеше. Правовите държави станаха Сърбия и други от Близкия Изток. Матрицата е една и съща - почва се с епистоларни писма, писания във Фейсбук всичко е едно и също. После вървим към това, че поредният случай се използва в зависимост от определени сили, те не са приятели, но имат общи интереси и общ враг - прокуратурата", каза още главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във